Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия в столицата на Словения в сряда срещу хиляди протестиращи, които се противопоставят на строгите мерки срещу коронавируса в малката държава от Европейския съюз, съобщава АП.

Протестиращите хвърляха бутилки и други предмети.

Около 10 000 протестиращи скандират "Свобода! Свобода!" се опитаха да блокира голяма магистрала северно от Любляна, когато полицията се намеси, вторият подобен инцидент в Словения в рамките на един месец.

Протестът, организиран предимно от иантивакс групи срещу Covid ваксини, се състоя, когато Словения преустанови използването на "Джонсън и Джонсън", докато разследва смъртта на 20-годишна жена.

Спирането на ваксината J&J ще бъде в сила, докато експертите не установят дали има връзка между смъртта на жената от инсулт тази седмица и ваксината, която е получила две седмици по-рано, коментира здравният министър Янез Поклукар. "Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете".

Еднодозовата ваксина J&J стана по-популярна, след като словенските власти въведоха нови изисквания за използването на карти за COVID-19, включително за работа във всички държавни предприятия.

Словения въвежда задължителна ваксинация за служители

Словения въвежда задължителна ваксинация за служители

Който иска да работи - първа доза Covid ваксина до 1 октомври, а втората до 1 ноември

Хората трябва да покажат, че са или напълно ваксинирани, или че са направили скъп PCR тест. Правителството одобри закупуването на допълнителни 100 000 дози J&J от Унгария в отговор на нарастващото търсене.

Ваксината Johnson & Johnson в Словения и приложена на 120 000 души.

Протестиращите носеха транспаранти с надпис "Спрете корона фашизма" и поискаха равни права както за тези, които са ваксинирани, така и за тези, които не са.

"Тук съм за бъдещето, бъдещето на децата си, бъдещите поколения, защото тази лудост трябва да бъде спряна", каза протестиращата Катя Зупан. "Ако не отстояваме себе си и човечеството, значи сме загубени."

Подобно на голяма част от Източна Европа, през последните седмици Словения отбеляза ръст на новите коронавирус инфекции.

Страната с 2 милиона души е ваксинирала напълно близо 48% от населението си, което е по-малък дял, отколкото в много други държави от ЕС.

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Washington Post: България - най-лошият пример за неравномерното Covid възстановяване на Европа

Най-малко ваксинираната страна в ЕС и с постоянно покачваща се смъртност, плодородна почва за всякакви конспирации