Гледката на над 35 000 неваксинирани австрийци, които маршируват през столицата им Виена през последните дни е двойно тревожна, пише The Economist.

Скупчените противници на мерките за блокиране на пандемията са изложени на риск от разпространение на коронавирус.

Те също така заплашиха, че ще предизвикат и без това напрегната политическа ситуация. Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер предупреди, че антиваксърите стават все по-радикализирани. Той нарече демонстрацията им "разгневена" и "агресивна".

Някои протестиращи стигат до крайност, носейки плакати, оприличаващи Александър Шаленберг, новия канцлер на Австрия, с Йозеф Менгеле, лекарят-садист в нацисткия концентрационен лагер в Аушвиц.

Някои носеха Judensterne, жълтите значки, с които нацисткият режим принуждаваше еврейските граждани, с надпис "неваксиниран" вместо "евреин".

Протестиращите протестираха срещу все по-строгите мерки на Австрия срещу антиваксърите. В понеделник правителството отново наложи пълно блокиране, което ще продължи 10 дни, което принуждава девет милиона души в Австрия да си стоят вкъщи, излизайки само за работа, основни покупки и упражнения.

Длъжностните лица призоваха тези, които могат да правят това, да работят от вкъщи. Тези на работното място трябва да бъдат ваксинирани, сертифицирани с имунитет чрез възстановяване или тествани ежедневно. Въпреки че училищата ще останат отворени, родителите са призовани да държат децата си у дома, когато могат.

Австрия е и първата западна демокрация, която направи ваксинациите срещу Covid-19 задължителни за всички, считано от 1 февруари.

"Дълго време — може би твърде дълго — аз и други предполагахме, че трябва да е възможно да се убедят хората в Австрия да се ваксинират доброволно", каза Шаленберг, когато обяви своето много трудно решение. Така че на доброволната опция трябва да се сложи край.

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Нацистите пазят ваксинацията само за германци и за никой друг, с антивакс идеология намаляват населението

Европа отново е в центъра на пандемията. Случаите се увеличават, тъй като заразният вариант Делта си проправя път сред населението на Европа.

Световната здравна организация предупреди във вторник, че смъртните случаи от COVID-19 в европейския регион могат да надхвърлят 2 милиона до март.

Ще отговорят ли повече държави със строги мерки, които се наблюдават в Австрия? Тъй като болниците в Централна Европа се пълнят, тревожността расте. Около 65% от общото население в ЕС е напълно ваксинирано, но нивата на ваксиниране варират значително в различните страни.

По-далеч на запад те са забележително високи. Сред хората над 12 години в Португалия повече от 88 процента от населението е напълно ваксинирано.

За разлика от тях, в източните части на Полша, по-малко от 40 процента са убодени. В България делът е под 25 на сто.

В рамките на Германия също има големи географски вариации. В някои западни части на страната, като Бремен, близо 80 процента от пълнолетното население е с две дози ваксини. В Саксония обаче малко повече от половината население е напълно защитено.

Други правителства наложиха задължителни ваксинации срещу Covid за определени групи. Италия ги направи задължителни за здравните служители през май. През октомври правилата бяха разширени, за да обхванат всички работници в публични или частни компании, освен ако не успеят да докажат, че са имунизирани или са дали отрицателен тест през последните 48 часа.

Тези, които не изпълниха изискванията, бяха изправени пред временно спиране на работа. Повече от 2000 лекари бяха отстранени до края на октомври, според италианската медицинска асоциация, въпреки че много от тях в крайна сметка бяха възстановени, след като се ваксинираха.

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

За Беларус: Режимът и неговите поддръжници са реална опасност за сигурността на ЕС, съюзът има волята и решимостта да се изправи

По същия начин Франция направи ваксинацията задължителна за здравния персонал, както и за полицията и пожарникарите през септември. Тези, които откажат, могат да бъдат отстранени без заплащане.

В Германия подкрепата за национална задължителна ваксинация, което преди това бе табу, нараства. Известни политици многократно обещаваха, че такава опция няма да бъде разглеждана. Но Даниел Гюнтер, премиер на Шлезвиг-Холщайн, и Маркус Сьодер, неговият баварски колега, сега подкрепят мярката за цялата федерална република.

Много германци са съгласни. Проучване, проведено през последните няколко дни от Civey, показва, че 70 процента биха подкрепили задължителна ваксина в австрийски стил, докато само 20 процента биха били против.

Тъй като подобни мандати стават все по-вероятни на много места, поляризацията между враждуващите лагери нараства. Антиваксърите са главно привърженици на популистки и крайно десни партии, но също така и привърженици на алтернативната медицина, хипита и либертарианци.

Някои излизат на улицата. През уикенда хиляди противници на мерките за борба с пандемията дефилираха в страните от Бенелюкс, Италия, Швейцария и Северна Ирландия.

В Белгия и Холандия бунтовници се сблъскаха с полицията в продължение на три дни. Кметът на Ротердам определи това като "оргия на насилие".

Тиери Боде, лидер на крайнодесния Форум за демокрация, наскоро каза, че вярва, че подобни мерки превръщат "неваксинираните в новите евреи".

Андреа Амон, ръководител на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, предупреди, че задължителните ваксини могат да предизвикат още по-голяма съпротива от страна на антиваксъри. Това изглежда повече от вероятно и особено на места като Германия, където политиците настояваха в продължение на месеци, че ваксинациите никога няма да бъдат задължителни.

До известна степен някакъв гняв, макар и изразен с екстремни думи, изглежда неизбежен. Публичните служители дадоха обещанията си, когато опитомяването на пандемията изглеждаше изпълнимо.

Сега обаче, точно когато зимата принуждава повече хора да се събират на закрито и вариантът Делта процъфтява, натискът да се върнем към блокиране и да се прибегне до по-строги мерки и задължителни ваксини изглежда все по-вероятен.

В The Washington Post: Антиваксърите доказаха, че невежеството не е само в САЩ

В The Washington Post: Антиваксърите доказаха, че невежеството не е само в САЩ

Неваксинираните са най-добрите приятели на Covid