Поне имаме доказателство, че невежеството и саморазрушителен инат не са уникална американска черта: станахме свидетели на големите и шумни протести през уикенда в Европа, Австралия и другаде срещу коронавирус ваксините, чиято единствена цел е спасяването на живота на същите тези протестиращи, пише Юджийн Робинсън за "Вашинготн пост".

Шокиращ бунт в Ротердам, който кметът на холандския град нарече "оргия на насилиет". Огромна демонстрация, която изпълни улиците на Виена. Протести в Белгия, Италия и Швейцария. Големи "маршове на свободата" в Сидни, Мелбърн и други големи австралийски градове. Хаотични бунтове в обикновено спокойния карибски остров Гваделупе.

Повечето от тези места имат определени мандати и ограничения, които надхвърлят всичко, наложено или дори предвидено в Съединените щати. Някои от правителствата, подложени на критики, вероятно са били по-строги от необходимото. Австрия върви по целия път - налага общонационално блокиране и обявява, че всички граждани, които имат право да бъдат ваксинирани, трябва да получат ваксина, точка, независимо дали го искат или не.

Но погрешният призив за сбор на антиваксърите е по същество един и същ по целия свят: ние искаме нашата свобода! И резултатът, за съжаление, е, че всички ние - включително протестиращите - ще бъдем по-малко свободни да възобновим нормалния си живот.

Става ясно, че нова вълна covid-19 набира сила. Ситуацията се влошава най-бързо в Европа, където германският канцлер Ангела Меркел каза, че сегашният скок може да се окаже по-лош от всичко досега. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан бе по-мелодраматичен, като каза в понеделник, че до края на зимата "почти всички в Германия вероятно ще бъдат или ваксинирани, възстановени или мъртви".

Повече случаи, но по-малко смъртни случаи: Това някакъв парадокс ли е? Въобще не. Това е резултат от факта, че близо 60% от американците и около 80% от най-уязвимите към хоспитализация и смърт са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Случаите на covid-19 в САЩ също се увеличават отново; в понеделник средният брой на случаите за седем дни е бил 92 904, което е увеличение с 11,6 процента спрямо понеделник миналата седмица. Но средната дневна смъртност е 1116, което е спад от 4,6% спрямо седмица по-рано.

Общият брой на ваксинациите в европейските страни, които сега имат такива проблеми, като цяло обаче е толкова добър, колкото в САЩ или дори по-добър. И историята на тази пандемия е, че това, което се случва първо в Европа, се случва след това в Съединените щати.

Ако зимната вълна от covid-19 е неизбежна, ключът към нейното свеждане до минимум - и да имаме нещо като нормален празничен сезон - е, както се досещате, ваксинацията. Тези, които никога не са били ваксинирани, трябва да се преборят и да запретнат ръкави. А тези, които са били ваксинирани преди повече от шест месеца, трябва да получат допълнителна ваксина.

Неваксинираните са по-големият проблем, защото те са групата, която е най-вероятно да се зарази с коронавирус, да го разпространи сред другите, да се разболеят достатъчно, за да се наложи хоспитализация и - трагично и ненужно - смърт.

Те са най-добрите приятели на вируса, защото му предоставят голям набор от гостоприемни домакини. Влез и се настани удобно, ефективно казват те. Чувствай се свободен да експериментираш с нови мутации. Може би ще имаш късмет и ще разработиш такава, която ваксините не могат да победят. Ако го направиш, ще заразя приятелите и семейството си.

По-малко, но нарастващо безпокойство е фактът, че американците, които се втурнаха да се ваксинират през пролетта, не се движат достатъчно бързо, за да получат еднократните бустери, които сега са достъпни за всички. Вече знаем, че защитата, предлагана от двудозовите ваксини Pfizer и Moderna и еднодозовата ваксина Johnson & Johnson намалява с времето. Само защото сте били "напълно ваксинирани" през март или април, не означава, че все още сте "напълно ваксинирани". Трябва бустер.

Онези, които се опитват да накарат хората да повярват, че ваксините "не предотвратяват инфекцията", както заяви миналата седмица губернаторът на Флорида Рон ДеСантис (републиканец), са лъжци. Ваксините предотвратяват повечето инфекции. Те затрудняват предаването на вируса на някой друг, но не и невъзможно. Най-важното е, че сте ваксиниран, означава, че ако все пак се заразите, освен ако нямате и някакво състояние, което пречи на ваксината да засили имунната ви система - почти сигурно няма да се разболеете тежко или да умрете.

Антиваксърите в САЩ и по света, които искат своята "свобода", правят абсолютно обратното. Ваксините могат да ни освободят от тази чума, ако им позволим. Оставеният на свобода вирус предлага само тирания.

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Пациенти антиваксъри умишлено се опитват да се заразят заради "зелен пропуск", родители антиваксъри включват и децата си