Холандската полиция простреля и рани най-малко двама души, след като избухнаха бунтове в Ротердам заради нови мерки за Covid-19, съобщава БиБиСи.

Протестиращите хвърляха камъни и запалиха полицейски коли.

Стотици протестиращи се събраха, за да покажат гнева си срещу плановете на правителството за ваксинационен пропуск срещу Covid и забрана за фойерверки в новогодишната нощ.

Нидерландия наложи триседмично частично блокиране за Covid миналата седмица, тъй като случаите нараснаха.

Частичен локдаун в Нидерлания

Частичен локдаун в Нидерлания

Причината е COVID-19

Общо седем души бяха ранени и най-малко 20 арестувани в нощ, осъдена от кмета на Ротердам като "оргия на насилието".

Полицията направи предупредителни и директни изстрели, "защото ситуацията беше животозастрашаваща", каза говорител на полицията пред "Ройтерс". В града беше въведено извънредно положение, а главната гара бе затворена в резултат на насилието.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват изгорени полицейски коли и бунтовници, които хвърлят камъни по полицията на главната търговска улица в града. Полицаите за борба с безредиците използва водно оръдие, за да ги разпръсне.

Холандия наложи нови ограничения миналата събота, след като регистрира най-високия си брой случаи на Covid от началото на пандемията.

Мерките означават, че ресторантите и магазините трябва да затварят по-рано, а спортните събития трябва да се провеждат при закрити врати.

Демонстранти се сблъскаха с полицията в Хага след обявяването на мерките.

Протестиращите в Ротердам са гневни на предложенията на правителството за въвеждане на "корона пропуск" за ваксинираните срещу коронавирус или които са се възстановили от болестта.

Ако бъдат въведени, само тези, които показват пропуска, ще бъдат допуснати до закрити места, като ресторанти и барове.

По-рано в петък правителството забрани фойерверките на 31 декември за втора поредна година. Забраната ще предотврати "допълнително натоварване на здравеопазването", каза правителството.

Арестувани след насилствени протести срещу локдауна в Нидерландия

Арестувани след насилствени протести срещу локдауна в Нидерландия

Замеряли полицаите с камъни и факли