Най-малко петима протестиращи са били арестувани в Хага, след като демонстрация срещу ограничителните мерки за коронавируса в Нидерландия се превърна в насилие късно вчера, информира ДПА.

Демонстрантите са обвинени в мятането на камъни и факли по полицаи и в пренебрегване на полицейските инструкции по време на събитието, което в крайна сметка беше разпръснато от полицията с водни оръдия.

В Нидерландия препоръчаха частичен локдаун

В Нидерландия препоръчаха частичен локдаун

Той би бил първи в държава от Западна Европа от лятото насам

Протестите започнаха малко след като премиерът Марк Рюте обяви серия от нови ограничения, които трябва да са валидни в продължение на три седмици, предназначени да помогнат за забавяне на разпространението на коронавируса, който е във възход в Холандия.

Властите подчертават, че ограниченията за обществени събирания и движение на открити пространства са необходими заради високите темпове на заразяване и защото здравната система става претоварена.

От днес ресторантите и супермаркетите трябва да бъдат затворени до 20 часа. Останалите магазини могат да работят само до 18 часа. На хората е казано да спазват 1,5 метра разстояние помежду си, за да сведат до минимум разпространението на болестта, а спортните събития трябва да се провеждат без зрители, включително квалификацията за Световното първенство по футбол във вторник между Нидерландия и Норвегия.

Страната започна да разхлабва ограниченията за коронавируса чак през септември.