Германският здравен министър Йенс Шпан призова във вторник за допълнителни ограничения, тъй като процентът на заразените с коронавирус в Германия достигна рекордно високо ниво и повече политици подкрепиха задължителните ваксинации, съобщава "Ройтерс".

Седемдневната заболеваемост скочи до 399,8 на 100 000 души във вторник, показват данни от Института по инфекциозни болести Робърт Кох, 16-ти пореден ден достига рекордно ниво.

Тъй като броят на починалите от COVID-19 в Германия наближава 100 000, Съединените щати препоръчаха в понеделник да се не пътува в страната.

Германците ще бъдат "ваксинирани, излекувани или мъртви" от COVID-19

Германците ще бъдат "ваксинирани, излекувани или мъртви" от COVID-19

"Ето защо ние толкова спешно препоръчваме ваксинация"

Шпан каза, че повече обществени места трябва да бъдат ограничени до тези, които са ваксинирани или наскоро възстановени от COVID-19 и също са имали отрицателен тест.

"Трябва да преместваме пациентите, тъй като отделенията за интензивно лечение са пълни и това не засяга само пациентите с COVID-19", каза той пред германското радио Deutschlandfunk.

В понеделник Шпан каза, че до края на зимата почти всички в Германия ще бъдат "ваксинирани, възстановени или мъртви".

Съседна Австрия отново наложи пълно блокиране поради нарастващия брой случаи. Шпан не изключи подобни стъпки в Германия, въпреки че каза във вторник, че ще се решава регион по регион.

Много коледни базари бяха отменени, особено в силно засегнатите региони Бавария и Саксония. Източната провинция Бранденбург реши, че децата вече не трябва да ходят на училище и започва коледните си ваканции три дни по-рано.

Германия регистрира нов рекорд по заболеваемост от COVID-19

Германия регистрира нов рекорд по заболеваемост от COVID-19

Близо 400 заразени на 100 000 души е седемдневната заболеваемост

Силата на четвъртата вълна на пандемията накара повече политици да подкрепят задължителните ваксинации, разделителна тема, която вероятно ще е дневен ред пред новото правителство на Германия. Само 68% от населението е напълно ваксинирано.

Около 7,3% от гражданите са имали бустер и докато на много места са се образували дълги опашки за трета доза, Шпан се опита да разсее опасенията относно доставките.

"Задължителната ваксинация не е нарушение на гражданските свободи, а е предпоставка, за да си върнем свободата", написаха премиерите на южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг във всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Асоциацията на медицинските лаборатории ALM заяви, че капацитетът за PCR тестване достига своите граници в цялата страна на 86%, спрямо 75% през предходната седмица, докато броят на положителните PCR тестове е скочил с 31%.

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕК трябва да представи предложение за движение с Covid пропуски, "дигитален сертификат е от първостепенно значение"