Подобрява се епидемиологичната обстановка в страната и по отношение на заболеваемостта и на смъртността. От 1 декември влизат "нови моменти, свързани с противоепидемиологичната обстановка", част от тях ще са свързани с граничния контрол и учениците. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ.

Причините са новата заповед за удължаване на епидемиологичната обстановка с 4 месеца от 1 декември, поради което заповеди на МЗ ще имат корекции.

Излизаме от утре от тъмночервената зона, категоричен бе Стойчо Кацаров. Той съобщи, че ще се позволят извънкласните дейности за ученици, дава се възможност за практически занимания, поправителни изпити, дуално обучение, частни уроци, матура. За целта няма да се налага допълнително тестване на децата, тъй като сутринта вече ще е имало такова.

В тази връзка министърът съобщи, че на МОН са предоставени над 1 милион щадящи тестове, днес ще бъдат предадени още 1 милион, има обявена поръчка за още 2.5 милиона теста. В рамките на 7-10 дни ще се доставят 4.5 милиона теста, което е достатъчно да се осигури учебен процес за всички ученици до края на календарната година, обяви Кацаров.

Радостина Александрова: Без излишна паника от новия вариант на COVID-19

Радостина Александрова: Без излишна паника от новия вариант на COVID-19

COVID-19 хлопа на всяка врата, за да се види къде ще му бъде отворено

Кога ще тръгнат учениците на училище, ще прецени обаче министърът на образованието. От наша страна пречка за връщане няма, кой съм аз да препоръчвам нещо на МОН, категоричен е Стойчо Кацаров.

По отношение на граничния контрол промените са следните: Удължава се срокът, в който човекът, поставен под карантина, може да си я удължи - досега беше 24 часа, сега освобождаването на хора без зелен сертификат не може да стане по-рано от третия ден от влизането в страната.

Денков притеснен: Пари има, но тестове за учениците няма

Денков притеснен: Пари има, но тестове за учениците няма

Няма фирми, които да могат да доставят необходимите количества за толкова кратки срокове

Заради новия щам от Южна Африка влизането от там остава забранено, но се променя отношението към българските граждани, идващи от там - за тях няма да важи условието, че могат да се освободят от третия ден, а ще си изкарат пълната карантина, а тестът в края й ще бъде секвениран.

След одобряване на ваксината на "Пфайзер" за деца от 5 до 12 г. и децата в България може да се ваксинират, препоръча Кацаров. Информираното съгласие е отменено и за деца, уточни той.

На брифинга стана ясно още:

- Процесът с ваксините срещу грип върви традиционно, без разлика от миналата година.

- Очаква се следващата седмица да бъде отменено спирането на плановите операции, тъй като намалява натискът в интензивните отделения.

- Депутатите от новото Народно събрание трябва сами да вземат решение дали в сградата да се влиза със зелен сертификат. Служебният министър на здравеопазването го препоръчва, за да се даде пример на хората.

- Под егидата на МВР е проведена среща за противодействие на издаването на фалшиви зелени сертификати.

- Решението на ЕК за удължаване на срока на зеления сертификат на 9 месеца, щом влезе в сила, ще бъде имплементирано в българските мерки.

- Под половин процент са положителните тестове на учениците.

В заключение министър Стойчо Кацаров коментира и дали са му предлагали да стане здравен министър. Аз съм се ангажирал да бъда служебен министър, да се включа в кабинета на Румен Радев, за да покажа, че искаме нещата да се променят - България да стане правова и хубава държава. Президентът Румен Радев олицетворяваше инициативата за промяна. Моите ангажименти приключват с края на служебното правителство, каза той. А на въпрос дали е закъснял с въвеждане на мерки, Кацаров анализира, че е имало предизборни атаки и много хора са извели политически дивиденти на гърба на МЗ. Ние бяхме прави и не сме закъснели с нищо, категоричен бе той.