От днес няма да се изисква подписването на информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ.

Той обясни, че е подписал заповедта след разговор с директора на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която посочила, че няма медицински основания за практиката, въведена у нас през миналата година от предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Кацаров съобщи и че страната ни няма да използва Европейския механизъм за гражданска защита за допълнителни ресурси и специалисти в битката с коронавируса, тъй като не се налага и четвъртата COVID вълна у нас е пречупена.

Той посочи, че броят на болните в болниците и на починалите намалява.

Ако спазваме тези мерки, които са работещи - със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация, прогнозира министърът.

Вълната на COVID-19 пречупена, Кацаров не изключва пета вълна февруари 2022

Вълната на COVID-19 пречупена, Кацаров не изключва пета вълна февруари 2022

Да използваме този прозорец и да се ваксинираме

По негови данни на Министерството на образованието са предоставени 900 000 щадящи теста за учениците, от които около 50-60 000 са използвани досега. В момента тече процедура за доставяне на още 1 млн. теста през следващата седмица. Според Кацаров това са достатъчно щадящи тестове, за да могат повечето ученици да се върнат в клас.

Здравният министър обясни, че е говорил с колегата си от МОН проф. Николай Денков за това дали не е по-правилно учениците над 7 клас да се тестват с тестове за възрастни, особено при положение че могат и да се ваксинират.

На брифинга стана ясно и че от вторник ще заработи открита линия, на която лекари и специалисти от Медицинския университет в София ще отговарят на медицинските въпроси на граждани относно ваксините - например дали да се ваксинират, ако страдат от определено заболяване.

Удължават епидемичната обстановка с от 4 до 6 месеца, без локдаун

Удължават епидемичната обстановка с от 4 до 6 месеца, без локдаун

Зеленият сертификат активизира и имунизациите, и тестването

Кацаров обяви и че вече има възможност сертификат да получават и повторно преболедувалите COVID-19, при които има 90 дни между две регистрирани инфекции.

Здравният министър направи и коментар за вчерашния президентски дебат.

Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото то не отговаря на истината, категоричен бе той.

Кацаров опроверга две твърдения на подкрепения от ГЕРБ кандидат.

"Той каза, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка. Вероятно следващата седмица Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за работещите на първа линия", заяви министърът.

Той отрече и твърдението на Герджиков, че болниците нямат лекарства, припомняйки, че още на 1 септември е издал заповед за забрана на износа на медикаменти, които се използват за лечение на коронавирус.

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Рискуваме да се превърнем в клъстер