С наближаващата следваща вълна, ако няма достатъчно ваксинирани хора, има риск България да се превърне в клъстер. Това е голям риск за България, но и за всички останали граждани. За това предупреди европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон на пресконференция, посветена на ваксините и ваксинационните стратегии срещу COVID-19.

По думите му рискът е за хората, защото ЕС знае как се развива вирусът. Ако прекалено много хора не са ваксинирани ще се увеличи разпространението на вируса и оттам ще се получат нови мутации и варианти, предупреди Бретон. В интерес на всички е да имаме отговорност към собственото си население, но и по отношение на другите държави, добави той.

Тиери Бретон в София: В цяла Европа на лидерите се налага да взимат тежки решения

Тиери Бретон в София: В цяла Европа на лидерите се налага да взимат тежки решения

Двамата обсъдиха и киберсигурността

"Трябва ваксинация, ваксинация, ваксинация и да се използва дигиталният пропуск. Навсякъде имаше въпроси и съмнения, не само в България, но аз съм оптимист, че в България ще се подобрят нещата. Ако не се направи нищо през зимата, е възможно да има български вариант на вируса и ново поколение вариант на коронавируса", изтъкна Бретон.

Той вижда фалшиви новини, според които Европейския съюз дава заповеди да се прави това или онова - това не било вярно. Единствено правителствата имат властта и задължението да направят всичко, за да защитят населението си, но ние сме солидарни, уточни Бретон.

Под 7500 са пациентите с COVID-19 в болниците в страната

Под 7500 са пациентите с COVID-19 в болниците в страната

2785 са новите случаи за денонощие

Иначе Бретон обясни, че ваксинационната стратегия за COVID-19 в света пожъна големи успехи и благодарение на нея 75% от населението в Европа е напълно ваксинирано. Поради тази причина била отворена икономиката, училищата и поради ваксинирането европейците са добре подготвени за новата вълна на пандемията. В някои от държавите в Европейския съюз нивото на ваксинация е твърде ниско, което поставя в риск населението и континента, посочи Бретон.

Той е пристигнал в България, за да обсъди с властите и лекарите как може да помогне за увеличаване процеса на ваксинацията и гарантиране, че здравеопазването у нас ще получи всичко необходимо. Отговорността за здравето е отговорност на отделните държави членки. ЕС има нулева отговорност за здравните кампании в отделните държави. Отговорност на България е да разгърне собствена здравна стратегия, но е моя отговорност че ще получи това, което има нужда конкретната държава, за да се бори с пандемията, подчерта Бретон.

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

От банката са обезпокоени от ниския процент ваксинирани...

Според него единственият инструмент за борба с пандемията са ваксините. 3 млрд. са ваксинираните на планетата, отчете европейският комисар и на няколко пъти повтори, че именно ваксините са единственият начин да се преборим с пандемията. Бретон обаче недоумява защо процентът на ваксинираните хора в България е 30%, докато в цяла Европа този процент е 76%.

"България не е остров, а е много важна държава - също толкова важна, колкото другите. Може да си има конкретна причина ваксинацията да е на толкова ниски равнища, но защо при вас са толкова ниски нивата на ваксинация, а при другите 76%", запита Бретон.

На въпрос на News.bg как точно и с какво ще ни помогне, при положение че балканското мислене е малко по-различно от европейското, като е настроено малко или много антиваксърски, Бретон заяви, че не мисли, че България е настроена антиваксърски спрямо ваксините и ваксинационното покритие. Има антиваксъри в Европа, Франция, Англия. Няма държава, която да е повече или по-малко антиваксърски настроена, уточни европейският комисар.

ECDC: България е страната с най-ниска ваксинация в Европа, мерките трябва да останат

ECDC: България е страната с най-ниска ваксинация в Европа, мерките трябва да останат

Ваксината ще е билет обратно към нормалността

Той посочи, че 60% от населението в България е отговорило, че възнамерява да се ваксинира, преди ваксините да влязат в употреба. Когато обаче започна кампанията, това се е променило, но това нямало нищо общо с политиката. Една година по-късно разполагаме с резултати и в началото е нормално човек да се пита, да се колебае, но сега, една година по-късно, след въвеждането на ваксинацията няма странични ефекти и ваксините са ефективни, подчерта Бретон.

Не бива политиката да се бърка с науката и това не трябва да се отразява на хората.  Работа на Бретон е да гарантира, че българската здравна система ще получи всичко навреме.

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани