България е държавата с най-малък брой ваксинирани срещу коронавирус в Европа, много сте далеч от средното за континента ниво в сравнение с други страни, където 90% от възрастното население е със завършен ваксинационен цикъл. Това заяви директорът на Европейския център за превенция на заболяванията (ECDC) Андреа Амон пред Нова телевизия.

Тя посочи, че чрез ваксинация смъртността е много по-ниска, макар вирусът да не си е отишъл. Посещаваме всички държави, в които имунизацията е много по-ниска под достигнатото вече ниво, България е сред тях. Затова съм тук - да обсъдя с експерти как от Центъра да ги подкрепим по пътя към по-голямо доверие към ваксините, уточни тя.

Написани са много доклади и те важат с пълна сила за България, докато темпът на ваксинация не се ускори - мерките дистанция, маски, дезинфекция трябва да останат, съобщи Амон.

5286 нови случая на коронавирус, болестта отне живота на 334 души

5286 нови случая на коронавирус, болестта отне живота на 334 души

Хоспитализирани са 8 516 болни

Тя коментира въвеждането на зеления сертификат, чиято идея била с него да се показва статусът на всеки пътуващ в Европа и да се минават границите между страните, но сега в различните страни той се използва различно.

Тя обаче е категорична, че зеленият сертификат е причина и за хората да се ваксинират.

Дали е дискриминация срещу ваксинираните, Андреа Амон не пожела да каже, но анализира: "Ключово е защо хората не искат да се ваксинират и Европейският център търси да установи и да се бори с всеки от тези аргументи". Отношението на хората към имунизацията е негативно, вярвам на експертите от Европейската агенция по лекарствата, че ваксината не крие риск за хора с диабет и други заболявания, посочи още експертът.

Гломб: Всяка година ще трябва ваксинация срещу коронавирус

Гломб: Всяка година ще трябва ваксинация срещу коронавирус

Делта вариантът е адаптиран към човешката популация

Ваксината ще е билет обратно към нормалността, където няма пандемия. Ако искаме ваксините да паднат, ще трябва да се доверим на науката, смята още тя. Андреа Анмон съобщи, че е стигнато до извода, че мутацията на коронавируса се предава по-лесно и е нужен по-висок процент на ваксинация отпреди 2020 г.

В момента делта плюс не се среща толкова често, борим се с делта варианта, който е по-лесно преносим и намира хората без имунитет срещу него, затова всички трябва да се ваксинират и докато нивата на ваксинация не се покачат, не трябва да се пренебрегват мерките, поясни тя.

По думите на Анмон "локдаунът не е постоянно, а временно решение, помага да се намали разпространението на вируса, затова решението категорично е ваксинацията".

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани