Българският модел за въвеждане на нови мерки в България е висока заболяваемост, в Европа тестването е в ход, масово учениците над 12 г са ваксинирани, независимо от това, че са тествани два пъти в седмицата. Идеята за учениците е да се тестват, за да посещават училищата и това е противопожарна мярка. Това заяви проф. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ. Специалистът е категорична, че в тестовете няма нищо вредно. Тя коментира и признаването на антителата след преболедуване - "за момента няма тест, който да покаже, че антителата са неутрализиращи и човекът е в малък риск, затова нито една държава до момента не е възприела теста за антитела като меродавен, на някои места той важи краткосрочно."

Относно безопасността на ваксините - Гломб обясни, че са направени няколко милиарда дози ваксини, описват се нежеланите реакции и това се отразява върху кратката характеристика. Вижда се, че нежеланите реакции са много малко - 1 на няколко стотин хиляди.

Пораженията, които оставя боледуването, са много повече.

Ваксинираният може да се зарази, но неговата заразност е в пъти по-кратка от тази на болния човек, а може да остане и безсимптомен, категорична е тя.

1256 нови случая на коронавирус, натискът към болниците расте

1256 нови случая на коронавирус, натискът към болниците расте

Броят на активните случаи също нараства...

На въпрос колко пъти трябва да се ваксинираме Любомира Гломб заяви, че всяка ваксина има няколко дози, а коронавирусът има нетраен имунитет. Ваксинацията е имитация на болестта, имунитетът е нетраен и трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина. На година, може би, ще се слага нова доза, но когато се ваксинира голяма част от населението, вирусът ще започне да намалява, сега той танцува между нас, защото среща неваксинирани, обясни тя.

Има две лекарства за коронавирус, които получиха своето одобрение, но антивирусната терапия е много трудна и вирусът винаги се изплъзва, няма победи при нея, коментира Гломб.

Тя съобщи, че най-разпространеният вариант на коронавируса е делта, а делта плюс е медийно име. Делта вариантът е изключителен заразен, при предаването от човек на човек вирусът мутира, но делта за момента показва, че е адаптиран към човешката популация, бързо се разпространява, леко се преминава, обясни експертът.

В заключение проф. Любомира Гломб обясни, че грип все още няма, а на въпрос как ще протече грипната епидемия, тя каза: Надявам се не тежко, в южното кълбо също грипът беше слаб.

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Богдан Петрунов: На последно място по ваксинация сме, но на първо по глупост

Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани

От своя страна изпълнителният директор на болница "Света Екатерина" Генчо Начев бе категоричен, че епидемията в болниците е под контрол, независимо, че болничните легла свършват постоянно. Има легла за отложена спешност.

Той коментира обаче, че проблем е, че има намалено записване на пациенти, тъй като голяма част се страхуват да се запишат за амбулаторни прегледи, така се пазят от вируса. Но от друга страна това е опасно, ако имат нужда и заради коронавирус не отиват, защото сърдечно-съдовите заболявания са коварни и в рамките на един-два дни може да настъпят усложнения. Страхът от ковид не трябва да ни спира да потърсим лекарска помощ, категоричен е професорът.

Той каза, че за тази година все още няма информация дали се е увеличил броят на инфарктите, но препоръча за хората със сърдечни проблеми да се ваксинират, тъй като вирусът уврежда сърцето директно или индиректно - съдовете.

Начев посъветва още след изкарване на коронавирус да се направи контролен преглед, да се прегледат функцията на сърцето и белия дроб и с лабораторни изследвания да се провери как работят бъбреци и черен дроб.

Няма риск от недостиг на ваксини срещу коронавирус

Няма риск от недостиг на ваксини срещу коронавирус

Над 2 млн. са наличните ваксини в страната, според Богдан Кирилов