Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов не очаква недостиг на ваксини.

За последните 10 дни има тенденция между 6 и 8 000 да са поставените дози ваксини на дневна база в делничните дни. 13 500 били дозите в сряда, а вчера над 28 000 са поставените дози. Над 12 000 са поставени от еднодозовите ваксини, но продължава да е голям интересът към ваксината на "Пфайзер".

Богдан Кирилов: Близо 7 млн. дози са доставени у нас

Богдан Кирилов: Близо 7 млн. дози са доставени у нас

Очакват се още 190 000 дози днес

В момента в страната има 400 000 налични дози еднодозови ваксини, а следващата седмица се очакват още над 100 000 ваксини. Всички тези ваксини пристигат регулярно, а не спешно поради недостиг. Над 2 млн. са наличните ваксини в страната и хората могат да бъдат спокойни, че ще има ваксини за всички, увери Кирилов.

Без ваксина няма да преборим коронавируса, отсече Петрунов

Без ваксина няма да преборим коронавируса, отсече Петрунов

Според него неимунизираните са заплаха за имунизираните

Има достатъчен брой ваксинационни пунктове и лекари, които са ангажирани в процеса. Това, което било наблюдавано в сряда поради рязкото увеличаване на интереса, се дължи на логистичните условия при съхранението на ваксините, уточни Богдан Кирилов.

Той се съмнява в следващите седмици да се стигне до недостиг на ваксините. Към момента се използват всички възможности за записване на часове за ваксинация.

Богдан Кирилов допълни, че за всички налични към момента ваксини, произведени през юни месец срокът на годност е не 6 месеца, а 9 месеца. Няма партиди с изтичащ срок на годност, а има над 2 месеца преди да започне да изтича срокът на годност, подчерта Кирилов като даде пример с ваксината на "Пфайзер".

Той посочи, че се водят и сериозни разговори с ЕК за даряване и препродаване на ваксините. Доста държави извън ЕС проявяват интерес страната ни да им препродаде ваксини, но е добре да имаме резерв от ваксини, за да може хората, които поискат, да се ваксинират, да им бъде дадена тази възможност, каза шефът на ИАЛ.

Има противогрипни ваксини в аптеките, като те били доставени в началото на месец октомври. Важно е хората да не се притесняват за неща, които не са свързани с проблема. Важно е да се казват фактите и истината, завърши Богдан Кирилов.