В цяла Европа лидерите се налага да взимат тежки и непопулярни решения, полагайки усилия да се справят с кризата. Това заяви еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон и изтъкна, че настоящото му посещение в София е израз на пълната му подкрепа за борбата на България срещу пандемията. Информацията е от пресслужбата на Министерския съвет.

На срещата между българския премиер Стефан Янев и Тиери Бретон обсъдиха теми от европейския дневен ред, включително предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19.

Премиерът Янев запозна европейския комисар с част от мерките на служебния кабинет за подкрепа на гражданите и бизнеса в кризата. Той изтъкна, че зеленият сертификат е въведен, така че да няма локдаун в страната. Същевременно са налице достатъчно ваксини за всеки, който има желание да се ваксинира срещу COVID-19. 

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Рискуваме да се превърнем в клъстер

Премиерът Янев акцентира също върху въпроса за даряването на ваксини на трети страни, като по думите му е необходима допълнителна гъвкавост на европейско ниво, така че да има възможност да се оказва по-голяма и бърза подкрепа.

В рамките на срещата бе обсъдена и темата за европейската сигурност и отбраната, по-специално киберсигурността. Министър-председателят Стефан Янев и европейският комисар Тиери Бретон изразиха сходни позиции по отношение на нарастващото значение на киберсигурността за Европейския съюз и се съгласиха, че е в интерес на ЕС да се работи още по-активно по темата.