Какво може да направи президента за сформиране на правителство, да окаже въздействие върху партиите. В студиото на БНТ кандидат-президентите Румен Радев и Анастас Герджиков сблъскаха позиции. 

Интересен момент беше призивът на Герджиков към опонента му да престане да витае из облаците и да слезе на земята сред хората. Румен Радев с усмивка отвърна, че отдавна е направил това, тъй като професията му е била сред облаците, и ежедневно е сред хората. 

47-то Народно събрание и политическата криза

Анастас Герджиков вярва, че ще има ново правителство, защото то е нужно, а вярва, защото вижда, че настоящите политически партии вече споделят това, което сам е казал и предложил преди месеци. "Те партиите вече следват алгоритъма, който посочих - да се търсят общите линии." Герджиков настоява, че президентът трябва да бъде обединител на нацията, както е записано в Конституцията, а не разединител, както се е утвърдил Румен Радев. Иначе Анастас Герджиков.

Герджиков към Радев: Искате ли президентска република?

Румен Радев контрира, че в Конституцията не е записана думата "обединител", а е записано, че президентът олицетворява единството на нацията, а това става около ценностите. "Това не е обединение около ин хаус поръчки, около корупция и шкафчета." Румен Радев защити тезата, че президентът не е и не може да е политически неутрален, а той е длъжен да има политическо мнение, да дава оценки. А в моменти на криза президентът е длъжен да има отношение.

Радев към Герджиков: Ако ще правя партия, ще застана отпред, не бих тикал други напред

Кандидатът за втори мандат даде добра оценка на бившите служебни министри Петков и Василев, но отрече да участва в каквото и да е политическо инженерство и партийно строителство. "Ако създам партия, ще застане напред, когато имам кауза, не бих тикал други хора напред."

Конституцията

Да се правят ли промени в Конституцията, за да се постигне върховенство на закона. Това бе една от темите, по които сблъскаха мнения двамата кандидат-президенти Анастас Герджиков и Румен Радев, които и се явяват в неделя на балотаж.

Според Герджиков непрекъснатата актуализация на темата за нова Конституция е плашеща, тъй като това трябва да се обмисли много внимателно. Ако е нужно президентът може да внесе проект, например и за съдебна реформа, макар че Конституцията вече е променяна четири пъти именно в тази си част. Герджиков нападна обаче Румен Радев заради проекта, който обяви, но не представи на обществеността и не внесе в Народното събрание. "Защо не го покажете - защо го криете? Кажете предлагате ли президентска република", попита Герджиков.

Румен Радев на първо място отрече това да е "негов проект", а открои, че в него са участвали много експерти и представители на академичната общност. Няма плашещи постановки за демокрацията, напротив - проектът разширява гражданските права, дава достъп до конституционни процедури, разширява ролята на местната власт. Радев обаче не може да си позволи да внесе този проект в неустойчив парламент.

Радев към Герджиков: Вие сте кандидата за президент на коалиция "Магнитски"

Иначе Радев и Герджиков сблъскаха мнения и дали има нужда от съдебна реформа в частта за прокуратурата. Радев бе категоричен, че има такава нужда, а Герджиков заяви, че може да предложи 10 законови промени, с които да се постигне контрол над главния прокурор, а върховенството на закона може да се приложи и просто със спазване на закона.

Според Герджиков фокусирането на проблемите за съдебна реформа към прокуратурата е персонализиране на проблема във фигурата на Гешев, а според Румен Радев проблемът е и личностен, и системен проблем - няма независима инстанция, контрол и на практика имаме несменяем прокурор. Трябва да се намери решение, е мнението на Радев, а Герджиков призова да не се вторачваме в тримата големи.

Подкрепата на ДПС и втория тур

Анастас Герджиков, очертавайки профила на президента, повтори думите на Мустафа Карадайъ от брифинга, на който ДПС обяви, че разчита на мъдростта на избирателя за решението кого да подкрепи на балотажа.

Герджиков е убеден, че резултатите от първия тур са следствие от разрояването на гласовете по многото издигнати кандидати, а вторият тур е мажоритарен. "Сега има само двама кандидати, и ми се струва, че хората могат лесно да се ориентират какъв президент търсят, с какви качества и каква визия", коментира той. Герджиков отказва да го пришиват и към ДПС, и към Бойко Борисов, а заяви, че търси подкрепата на всички български граждани. Той отхвърли твърдението, че резултатът му се дължи на подкрепата на ГЕРБ, като заяви, че вярва, че вотът на втория тур на изборите ще е мажоритарен. "Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", заяви Герджиков.

Герджиков към Радев: Шкафчетата не са мой, но разделението в обществото са ваши

Според Герджиков и в момента дори "шефът на предизборния щаб Бойко Рашков" насъсква с фейкнюз български граждани с твърдението, че Турция се намесва в българската политика.

Румен Радев заяви, че ръководството на ДПС отдавна иска оставката му, като "българите помнят защо, няма да го изброявам тук". Румен Радев благодари на "всички свободомислещи хора от ДПС", които са гласували за него въпреки партийната повеля.

А за критиката за действията на МВР, включително и за твърдението че и в днес в Софийския университет е влязла полиция за проверка по твърдения, че се купуват гласове, Румен Радев коментира, че МВР работи само по сигнали. "Това че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, е за тяхна сметка", заяви Радев.

Република Северна Македония

И двамата кандидати смятат, че има консенсус в българското общество по темата Република Северна Македония и не трябва да се свиква Референдум по темата РСМ.

Според Анастас Герджиков е нужен друг подход и то изцяло от страна на РСМ, настояваме да се спазва Договорът за приятелство, а това означава да се спазват правата на хората, без езика на омразата. Историческата комисия не е комисия и нейната цел не е да рови в историята, а да не допуска в учебниците и в образователната система на РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите, подчерта Герджиков. Според него има системен проблем от РСМ, който не позволява да напреднем.

От своя страна Румен Радев заяви, че няма да допусне компромис за отваряне на вратата за членство на РСМ преди да бъдат изпълнени българските искания. Към момента вратата за членство на РСМ в ЕС ще стои затворена.

По думите му България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българските в РСМ преди да се изпълнят критериите за членство в ЕС, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава българското културно-историческо наследство и да се изкорени езикът на омраза в учебниците и в Македонската академия на науката, каза Радев.

Коронакризата

Самата криза можела да бъде по-лека, ако били взети правилните мерки, посочи кандидатът за президент Анастас Герджиков, който разкритикува въвеждането на зеления сертификат. На реплика обаче какво трябва да се направи, Герджиков заяви, че не може да предлага решения на фона на криза, която е създадена преди шест месеца.

Анастас Герджиков разкритикува действията на служебното правителство с твърдения, че няма консумативи, лекарства, ваксинацията не върви. Румен Радев отхвърли твърденията като лъжа. 

Реплики бяха разменени и по повод това, че не е имало Консултативен съвет по национална сигурност - нещо, на което държи Анастас Герджиков. Румен Радев контрира, че КСНС има ясен състав, а предишното управление, което е издигнало опонента му, не е спазило нито едно от предложенията и становищата на съвета.

Проф. Герджиков отново призова Румен Радев да излезе на улицата и да попита българските граждани дали се справяме с кризата. Във всички населени места, в които ходя намирам време да посетя болниците и лекарите са изключително натоварени. Няма да бъдат оставени хора без достъп до медицинска помощ, увери Радев на критиките на професора.

За Русия и Крим

За отношенията с Русия Румен Радев заяви, че Русия не може да бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. В паметта на българите хората виждат Русия като освободител. Към Русия прибягват давещите се политици, посочи Радев и настоя да се търси диалог в усложнената ситуация в диалога между Русия и ЕС и прагматична позиция. Основна цел на външната политика е националната сигурност и суверенитета на страната.

Според Герджиков не трябва да се делим на русофили и русофоби. Анастас Герджиков два пъти настоя да чуе каква е позицията на опонента му за Крим. "Крим е украински", смята Герджиков, а на повторния въпрос Румен Радев заяви: "Крим е руски, какъв да е?"

САЩ

Според Анастас Герджиков САЩ не се месят във вътрешните работи на която и да било страна, но си отстояват интересите навсякъде по света. Ние трябва да отстояваме националния ни интерес и достойнство. Случая "Магнитски" или Panama Papers са позор за нас, но сами трябва да си хващаме проблемите с корупцията и да ги решаваме.

За Румен Радев най-голямата му лична грешка е, че не е успял по-рано да допринесе за свалянето на режима "Борисов".

Румен Радев заяви, че законът "Магнитски" бил решителен акт в подкрепа на българската демокрация, а на обвиненията, че разединява нацията, Радев отвърна: "Аз говоря за обединение срещу мафията, шкафчетата, източените инхаус процедури. Няма как да се обединим срещу всички, които източват обществения ресурс", подчерта Радев.

F-16 и/или "Москвич"

Според Анастас Герджиков водещ проблем на българската отбрана твърде голямото количество руска техника и сблъсъка с това, че Русия не е част от НАТО. На армията ни са необходими още осем самолета F-16, като втората доставка на изтребителите ще е по-евтина.

Герджиков атакува Радев за "слабостта му" към изтребителите МИГ, като заяви, че и той през 90-те е имал автомобил "Москвич", с който трудно се е разделил, но все пак е избрал по-добрия вариант.

Румен Радев: "МиГ нямат нищо общо с Москвич", а руските самолети и техника могат да бъдат поддържани, пример е Полша, която още лети с МиГ 29.

Радев припомни, че по отношение на цената за F-16 сигурно е единственият президент, наложил вето на такава сделка. "Внимавайте с цифрите" - цената няма да е по-ниска, а ще бъде по-висока, допълни още президентът и обясни, че предишното правителство не е сключило добър договор по отношение на пакета за поддръжка, логистика и обучение, той е крайно недостатъчен като възможности. Иначе България има нужда от поне 16 нови самолета.

Мигрантският натиск

Анастас Герджиков коментира, че не можем да откажем и да не приемаме никакви бежанци, тъй като става въпрос за хора в беда. Той изтъкна обаче, че покрай бежанците идват и икономически мигранти които нямат нищо общо с бежанците, а там често е замесен и трафик на хора.

Анастас Герджиков определи за най-голямото си постижение намирането на общ език с всички

Румен Радев изтъкна, че България е страна на първа линия относно бежанския поток и като такава не трябва да приемаме бежанци. Според него у нас така или иначе има достатъчно мигранти, а на държавите от първа линия трябва да се оказва всестранна помощ, тъй като те са външна граница за ЕС. Затова и призовава за единен план на ниво ЕС, с който може да се отговори при криза. Според Радев обаче трябва да помагаме на бежанци, на жертви на войни и кризи, "все пак сме хуманна държава".

Цената на живота в България

Според Анастас Герджиков ситуацията на бизнеса е "пред крах" и постави акцент върху увеличението няколко пъти при цените на газа и енергията. Бизнесът не е получил полагаемите се компенсации, а инфлацията е сериозна заплаха. Сериозно отражение има забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост, от който е можело да получим нужните средства.

Според Румен Радев цяла Европа е изправена пред крах в икономиката, но не трябва да се правят спекулации с въпроса за инфлацията. Инфлацията се проявява като следствие на повишаването цената на горивата и тока, а служебното правителство е отпуснало най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. "Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия и ние не можем да го направим." Проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазар, заяви още Радев.