Има подаден сигнал за една секционна избирателна комисия (СИК) за разминаване в отчитането на резултатите в преброяването на контролните разписки и машинното гласуване. Комисията преброила толкова контролни разписки, колкото показва и машинното гласуване, но при разпределяне по партии и коалиции са по-малко. Това заяви пред БиТиВи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

Тя подозира, че става дума за човешка грешка, но предстои проверка, допълни говорителят на ЦИК. 

ЦИК изчисли окончателно: 34.84% избирателна активност на балотажа за президент

ЦИК изчисли окончателно: 34.84% избирателна активност на балотажа за президент

Гласували са 2 310 903 души

"Все още не е направен анализ на изборните протоколи и преброените контролни разписки дори на преброяването от първия тур, тъй като нямахме време. Трябваше да отчетем резултата от избора за президент и вицепрезидент, да бъдат определени кандидатпрезидентските двойки, които отидоха на балотаж, да отчетем резултатите от избора за парламент, да организираме новия избор. След като свършим още малко работа, която имаме при прибиране на изборните книжа извън страната, ще направим анализа", обясни Матева.

От няколко държави все още прибират машините за гласуване. Те ще се съхраняват на склад.

Радев печели балотажа с 66.72% според 100% обработени протоколи

Радев печели балотажа с 66.72% според 100% обработени протоколи

За Радев са гласували 1 539 650 души, за Герджиков - 733 791 души

Матева, обясни, че смарткартите, които мистериозно, изчезнаха в Бургас, са били в секцията, но са намерени чак вечерта. Върнати са на ЦИК. Надявам се следващият път секционните избирателни комисии да бъдат по-подготвени, заяви тя.