"Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети. Това е резил, а още по-голям резил ще е Румен Радев да остане президент. Дано се отървем от този резил." Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си глас в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя.

Борисов обясни, че от ГЕРБ изчакали инициативните комитети да издигнат личности, зад които хората да застанат, личности, които да ги обединят, да водят външната политика и политиката на добросъседство. За това и от ГЕРБ не издигнали партиен кандидат за президент. "Доверихме се изцяло на избора на всички ректори на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение, посочи Борисов.

С около 30% избирателна активност завърши балотажът
на живо

С около 30% избирателна активност завърши балотажът

Малко над 20% прескочи интересът към балотажа към 15 ч.

И веднага нападна опонента си от целия си последен мандат - кандидатът за втори такъв президентът Румен Радев.

"Той (Румен Радев - б.р.) успя да ни скара с нашите съседи. От най-обичана държава на Балканите, от София се правеше външната политика, сега се мразим със Скопие, Албания, ненавиждаме се с Турция. Това е резилът - да говориш за правда и върховенство на закона, да откриваш инициативата "Три морета", да ходиш на срещи с НАТО и да кажеш, че Крим е руски." Борисов заяви и че е "потресен от мълчанието и на Христо Иванов". "Мълчанието на агнетата - няма го нито него, нито генерал Атанас Атанасов и всякакви други евроатлантици. Пълно мълчание", отсече Борисов.

Борисов е озадачен и от това, че кандидатът за премиер Кирил Петков стои до този, който нарушава международното право. Крим не е руски и той, ако го каже това на среща на върха на НАТО, очаквам, ще има тежка реакция срещу България, предупреди Борисов.

Борисов коментира и спрягания за кандидат за транспортен министър Николай Събев от "Продължаваме промяната". Кандидатът му (на Кирил Петков - б.р.) за министър на транспорта Събев, който като го питали за магистрали казал, че няма да се строят колекторните магистрали, а ще правим други магистрали. За съжаление не последвал въпрос "къде?". Между Рила, Пирин и Стара планина въжен мост ли ще се прави, недоумява Борисов.

По думите му Радев води политиката точно на мутрите - "Кой е по-силен влиза и му завзема офиса." Този резил, пред който сме изправени, разбирам, че утре пак готвят да теглят още половин милиард (заем, бел.ред.) за цената на тока и починали. Народът свикна да мре и това не ни прави впечатление, посочи Борисов.

Според него и тази мътна вода трябва да оттече. Затова ако се сравни БВП с броя на ваксинираните, ще се види, че най-бедните са най-малко ваксинирани.

Бойко Борисов все пак се надява хората да проявят разум на днешния балотаж - ректор на ректорите срещу този, който ни вкарва в международен скандал. Борисов ще се забавлява, но се надява българите да проявят разум.

ГЕРБ не участва в преговорите за кабинет, но Борисов смята, че трябва да има правителство, за да може хората да сравнят "тях и нас". Хората са отвратени, уплашени и стресирани, каза Борисов за ниската избирателна активност. Той добави още, че няма събитие на ГЕРБ, на което да няма полиция.

Той ще коментира разпита на Младен Маринов в ГДБОП по случая "Осемте джуджета", когато викнат Бойко Рашков да го питат за това, че е отстрелял огромен глиган в Ракитово. Бойко Рашков се познава и с Черепа (Васил Божков, бел.ред.) и с Илия Павлов*, а Черепа призовал да се гласува за Румен Радев, каза още Борисов.

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Купуването на гласове не е спряло, дори и след изборите

*Бизнесменът от т.нар. Преход Илия Павлов почина през март 2003 г. застрелян от снайперист пред офиса на "Мултигруп" в София. Поръчителят и извършителят на това убийство остават неразкрити и до този момент.