Кандидатирахме се, защото страната има нужда от нас в момент, в който се намира в няколко тежки кризи, които ни измъчват. Защото смятахме, че страната трябва да преодолее разделението. Защото мислихме, че има начини за излизане от кризата. И най-вече - защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност.

Това каза в речта си след края на изборния ден независимият кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков. Към момента, в който той направи изявлението си в Националния дворец на културата екзитполовете на водещите социологическите агенции му даваха около 35% от народния вот.

Проф. Герджиков поздрави победителите Румен Радев и Илияна Йотова. "Нека се надяваме, че в следващите 5 години за доброто на българския народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици".

Румен Радев след победата си: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Румен Радев след победата си: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Слоганът "С вас сме" остава мото на президентската двойка

Опонентите му също така обаче водели некоректна кампания, смята ректорът на Алма Матев. "През цялото време съперниците ни вместо да изтъкнат какво са направили за тези пет години, да изтъкнат някакви наши или техни грешки, непрестанно повтаряха само едно - вие сте свързани с някакви партии или някакви хора. В последно време се вдигна завесата за свързаност с някои олигарси икръгове."

Отчете обаче и огромна репресия към вота към него и полк. Невяна Митева. "Целият държавен апарат работеше против нас. Репресиите на силовите министерства бяха единствено и само в полза на г-н Радев", остър бе Герджиков.

По думите му Бойко Рашков е изпълнявал всякакви други функции, основно шеф на предизборния щаб на стария-нов президент, само не и задълженията си като вътрешен министър.

И погледна в бъдещето - няма да се откаже от академичната си кариера, ще се върне в Софийския университет и няма да преследва политическа кариера в бъдеще.

ГЕРБ не съжаляват за подкрепата си за Герджиков въпреки загубата

ГЕРБ не съжаляват за подкрепата си за Герджиков въпреки загубата

Герджиков бил ярък антипод на всичко, което президентът Радев не е