Ние трябва да вземем мерки за ускорено развитие. За целта е нужен доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти. Така коментира гласуването си вътрешния министър Бойко Рашков.

Като министър на вътрешните работи Рашков заяви: иска да победи онзи кандидат в надпреварата за президентския пост, за когото няма абсолютно никакви съмнения за връзки със структури, които "доста дълго време влияеха върху нашето общественоикономическо и политическо развитие". И по думите му като допълнение: "и които сега искат отново за 5 години да продължат да правят това."

Бойко Рашков се надява, всички български граждани да направят изводите си и оценките си и да излязат да гласуват.

С около 30% избирателна активност завърши балотажът
на живо

С около 30% избирателна активност завърши балотажът

Малко над 20% прескочи интересът към балотажа към 15 ч.

Изборният ден е започнал нормално и спокойно - така както трябва да бъде. "Към момента "изборният ден започна и протича съвършено нормално и съвършено спокойно - както трябва да е, независимо от някои мрачни прогнози, които някои хора правят по политическа линия". Рашков не съобщи за специализирани операции, които да протичат в момента.

Вътрешният министър коментира и операцията на ГКПП "Капитан Андреево" в последните дни. "МВР има информация за контрабанда "и не само" през турската граница и това е причината за действията на силовите структури." Той призна за затруднения при влизането в страната, но вчера, днес по негова информация такива затруднения няма.

"МВР имаше информация, която изискваше да бъде проверена. (...) Дали са пътували и за избори или и за други цели - ние трябва да проверим... Очевидно има определена цел, която се съпътства от други цели - една незаконна контрабандна търговия", обясни вътрешният министър и намекна, че "някой плаща за транспорт и хотели", но без да споменава имена и партии.

Турция е връчила дипломатическа нота заради проверките на границата

Турция е връчила дипломатическа нота заради проверките на границата

Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю

Той подчерта, че има много добра комуникация с турския си колега и с посланика на Анкара у нас, като е убеден, че "проблемите от последните дни ще отшумят". Рашков беше категоричен, че няма да допусне протести да възпрепятстват свободното движение.