МВР има изрични ангажименти изборите да протекат честно и почтено. Ние не можем да отидем в Турция да контролираме честността на изборите и слава богу, че не можем, защото кой знае в какво ще ни обвиняват отново.

Той не помни някой досега да се е интересувал така от изборния процес в Турция, както сега. Не само аз бих могъл да обясня слуха, който настъпи, когато се запознахме с твърденията в Турция за изборите, обясни Рашков.

Той се пита и защо като няма контрол, активността е такава, каквато не сме забелязали - голяма, а там, където МВР оказва контрол, избирателната активност е ниска, недоумява Рашков.

Турция да не се меси в изборите в България, призоваха на среща с турския посланик в МВнР

Турция да не се меси в изборите в България, призоваха на среща с турския посланик в МВнР

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов разговаря с турския посланик тук Айлин Секизкьок

Той посочи, че в множество избирателни секции в Турция са гласували по 1500 души във всяка една от тях. След като ние знаем, че голяма част от сънародниците ни в Турция са позабравили български език, възможно ли е да гласуват такъв голям брой избиратели или не е възможно, запита още Рашков.

За проверката по "Осемте джуджета", Рашков заяви, че това е случай, който е смачкан, защото се отнася за лице, което е било в съдебната власт - Петър Петров по прякор Еврото. България не е бедна държава, а е много крадена държава, подчерта Рашков. Доста други факти налагат да се възстанови проверката, но не на място било изказването на спецпрокурата, че това е семейна сага, добави министърът. Косвена вина в тази насока имат полицейски служители и затова е възстановена проверката - за да се установи имат или нямат вина, каза още Рашков.

Гюнер Тахир: Закъсняла е реакцията на Бойко Рашков за вота в Турция

Гюнер Тахир: Закъсняла е реакцията на Бойко Рашков за вота в Турция

През юли в Турция са гласували над 29 хиляди души, през ноември - над 91 хиляди

Припомняме, още преди изборите на 14 ноември 2021 г. от ВМРО предупредиха, че в Турция има клип, който призовава за гласуване за определена партия на българските избори.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Турция привика българския посланик в Анкара

Турция привика българския посланик в Анкара

Ескалация на напрежението