"Огромна е разликата между изборите през юли и сега - на 14 ноември, в Турция. И по отношение на организация, и по отношение на участие". Това каза пред БНР Гюнер Тахир, бивш заместник-председател на ДПС.

Той уточни, че през юли в Турция са гласували над 29 хиляди души, през ноември - над 91 хиляди.

Според него реакцията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков е закъсняла. "Защо не реагира преди първия тур, когато бяха и парламентарните избори", запита Тахир.

По думите му в България се сещаме за едни неща, когато те се случат, а трябва да се действа превантивно. Тахир и разказа за нарушения, регистрирани от наблюдатели и журналисти, отразяващи гласуването в Турция.

Според него няма да се оправдае очакването в неделя в Турция да се гласува масово за единия кандидат, защото ръководството на ДПС не изрази ясна и категорична подкрепа за един от двамата. Той очаква много по-ниска активност на втори тур на изборите за президент в Турция.

Припомняме, още преди изборите на 14 ноември 2021 г. от ВМРО предупредиха, че в Турция има клип, който призовава за гласуване за определена партия на българските избори.

В деня на вота бусове и коли извозваха гласоподаватели в Хосковски села. В Турция нашите сънародници бяха получили агитация по телефона.

Членовете на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Малко след това имаше протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме заяви, че от 34 депутати на движението 14 са избрани с гласове извън България.

След всичко това от ВМРО поискаха ЦИК да задължи секционните избирателни комисии да приемат само ръчно попълнени декларации пред тях на хората, които искат да гласуват.