Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверки на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси, съобщи БНР.

Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю е разговарял с ръководителите на пункта "Капитан Андреево" и се е срещнал и с пътници.

По-рано турски медии съобщиха, че България спира десетки пътнически автобуси на граничния пункт "Капитан Андреево" под предлог, че ги проверяват за контрабанда на стоки. Турските медии днес цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които твърдят, че ги спират заради президентските избори в неделя.

Към 6.00 днес, 20 ноември, от Гранична полиция не съобщават за някакви извънредни ситуации на граничните пунктове за преминаване в и извън страната. Трафикът е нормален на всички пунктове, а интензивен само на Румънската граница.

БНТ обаче съобщава, че десетки автобуси, идващи от Турция, чакат и към момента на ГКПП "Капитан Андреево". БНТ също съобщава, че на пункта тече специализирана полицейска операция срещу контрабандата на Икономическа полиция, Агенция "Митници", НАП и Автомобилната администрация.

Рашков не помни такъв интерес към изборите в Турция

Рашков не помни такъв интерес към изборите в Турция

МВР не можело да отиде в Турция да контролира честността на вота

Припомняме, че на 18 ноември, четири дни след провеждане на изборите за народни представители и първия тур на президентските избори, в МВнР бе извикан турския посланик в България Айлин Секизкьок. С него е разговарял постоянният секретар на Министерството на външните работи на Република България Иван Кондов, а поводът - настояване турските институции и официални лица да се въздържат от пропагандни действия и политически послания по време на балотажа в България на 21 ноември. В разговора са цитирани случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Мехмед Дикме: 14 депутати на ДПС са в НС с гласове отвън

Мехмед Дикме: 14 депутати на ДПС са в НС с гласове отвън

Той се интересува от позицията на турските тайни служби

Същия ден имаше и изказване от страна на вътрешния министър Бойко Рашков, който обяви, че случилото се е видно за всички и го определи като "намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция". Последва и реакция от страна на Турция - посланикът на България Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи.

ДПС ще е трета политическа сила в 47-то Народно събрание след мощен вот в Турция. Партията постигна изключителен резултат на фона на ниска избирателна активност.

ДПС успя да мобилизира три пъти повече гласоподаватели в сравнение с парламентарните избори през юли - гласували са над 80 000 души в сравнение с малко над 26 000 гласа на летните избори. Партията не е постигала такъв резултат в чужбина от 2009 г. Едновременно с това има секции, които отчитат по 1500 и нагоре избиратели, което означава гласуване за под минута на човек.

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Засилено полицейско присъствие има там