Вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент завърши при избирателна активност около 30%

Това е четвъртият път, в който избирателите у нас, а и тези в чужбина ще отидат до изборните секции за да дадат своя глас.  

Избирателната активност към 19.00 часа е 29.1%, според данните на "Галъп". "Тренд" пък измерва 31.7% активност към същия час, съобщава Нова телевизия.

24.12% към 16 ч. активност отчете ЦИК.  

25.1% избирателна активност към 17 часа показват данни на "Галъп интернешнъл". Към 17 часа миналият балотаж през 2016 г.е завършил с 41.94% активност.

Малко по-малко - 19,1% е избирателната активност към 14 ч. по данни на "Алфа рисърч". В същия час миналата неделя е измерена активност от 19,7%.

15,5% е избирателна активност към 13 ч. отчете "Галъп интернешнъл". Избирателната активност от 19.1% към 14 часа показват и данните на "Тренд".

За сравнение на балотажа за президентските избори през 2016 година избирателната активност към 10 часа е била 10.69%, а към 13 часа - 27.03%

По-ниска избирателна активност спрямо първия тур на президентските изборите измерват и от агенция "Алфа рисърч". Към 19.00 часа до секциите са отишли 31,5% от избирателите, съобщава bTV. При 6,6 млн. души в списъците това са малко над 2 млн. гласоподаватели, които са отишли до урните. Преди седмица към същия час на президентските избори гласуваха около 36% или близо 5% повече.

Избирателите можеха да гласуват от 7.00 ч. до 20.00 часа. Изборният ден започна навреме и без сериозни проблеми навсякъде.

В балотажа участват кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

Изборният ден в чужбина вече започна, като първи отвориха секциите в Нова Зеландия и Австралия.

Припомняме, че на първия тур, проведен на 14 ноември, Радев и Йотова получиха 49, 41% от гласовете, а Герджиков и Митева - 22, 82 процента. В абсолютен брой гласове първите бяха подкрепени от 1 322 128 избиратели на първия тур, а Герджиков и Митева получиха  610 710 гласа.

Днес е денят за размисъл преди избора на президент

Днес е денят за размисъл преди избора на президент

Карантинираните подават заявления и днес…

Двете двойки са издигнати от инициативни комитети. Действащият президентски тандем беше подкрепен от БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", а Герджиков и Митева от ГЕРБ/СДС и БЗНС.

На трето място останаха кандидатите на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова. Според окончателните резултати вотът за тях е 11, 57%, 309 675 гласа. Четвърти са Костадин Костадинов и Елена Гунчева, издигнати от партия "Възраждане" - те получават 3, 93% от вота и 105 039 гласа.Независимият тандем Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе остава пети с 3, 68% и 98 422 гласа. Двамата получиха подкрепа от "Демократична България".

Припомняме, че вчера бе ден за размисъл. Политическата агитация е забранена вчера и днес до приключване на изборния ден. Аналогична забрана е в сила за огласяването на социологически проучвания за нагласите и вота на избирателите.

На секционните избирателни комисии в страната, които са над 12 000, са доставени изборните книжа, машините за гласуване и материалите за оборудване на изборните помещения.

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

При 100% обработени протоколи...

Машините няма да бъдат заменяни в случай на повреда.

След като бяха оборудвани, помещенията, в които ще бъдат разположени избирателните секции, ще бъдат запечатани и до сутринта на изборния ден ще се охраняват от служители на МВР.

Мобилните секции за хората с увреждания работят със същите списъци, които бяха съставени за вота на 14 ноември.

С помощта на подвижните COVID-секции ще гласуват избирателите, включени в списъците от 14 ноември, ако все още са под карантина - без да е необходимо да подават ново заявление. Към списъците ще бъдат добавени гражданите, които са подали заявления през тази седмица. Заявления могат да се подават и днес, и утре.

В чужбина ще работят 750 секции за гласуване.

За балотажа на президентските избори ЦИК няма да дава нови методически указания, а ще важат тези от първия тур на изборите. Това индиректно означава, че преброяването на контролните разписки на 100% от машинното гласуване остава в сила.

Електронната бюлетина за гласуване с машина наподобява тази за изборите за кмет. Тя е само на една страница, на която са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опция "не подкрепям никого". След като се избере, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува.

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г., казаха още от ЦИК.

Хеш кодът върху машините, който се разпечатва и се съдържа в крайния протокол, ще бъде същият, който беше на 14 ноември, тъй като софтуерът, който се използва, е същият.

ЦИК показа бюлетината за балотажа, номерата на двойките - същите

ЦИК показа бюлетината за балотажа, номерата на двойките - същите

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите като на 14 ноември

преди 2 години в 23:44 ч.

В „Асикс Арена“ започнаха да пристигат представители на СИК

В зала "Асикс Арена" вече пристигат представителите на секционните избирателни комисии от 24-ти избирателен район София, съобщи БНР.

518 секции трябва да предадат изборните книжа тази вечер, като документите веднага се обработват.

Общо 1200 секционни комисии предават документи в 23-та и 25-а РИК в София в зала "Арена Армеец". Приемането на изборните книжа става паралелно с обработката на документите.

преди 2 години в 23:44 ч.

Герджиков призна победата на Радев

Кандидатирахме се, защото страната има нужда от нас в момент, в който се намира в няколко тежки кризи, които ни измъчват. Защото смятахме, че страната трябва да преодолее разделението. Защото мислихме, че има начини за излизане от кризата. И най-вече - защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност.

Това каза в речта си след края на изборния ден независимият кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков. Към момента, в който той направи изявлението си в Националния дворец на културата екзитполовете на водещите социологическите агенции му даваха около 35% от народния вот.

Проф. Герджиков поздрави победителите Румен Радев и Илияна Йотова. "Нека се надяваме, че в следващите 5 години за доброто на българския народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици".

преди 2 години в 21:29 ч.

С празни секции приключи изборният ден в Турция

С празни секции приключи изборният ден в Турция за балотажа за избор на президент на България, съобщи БНР.

Вторият тур на президентските избори беше в пълен контраст с първия вот, който беше 2 в 1 миналата неделя. Тогава имаше пик на активността за гласуване в Турция. Сега избирателната активност е три пъти по-нискаМалко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в района на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция.

В 38-те секции в Истанбул са гласували 12 071 души според данните в края на изборния ден. Броят на далите своя вот в 35-те секции в Бурса е 9 595.

На 14 ноември, когато беше първият тур на президентските избори към този час гласувалите бяха над 55 хиляди души. В последните минути на изборния ден секциите в Авджълар бяха посетени от избран за депутат в ролята на наблюдател за изборни нарушения. Той не установи нарушения и беше единственият, който гласува в този момент.

В двете секции в Авджълар с общо 4 машини броят на гласувалите за деня беше общо под 600, преди седмица далите своя глас бяха над 1400 души. Заради ниската избирателна активност и тъй като вотът тази седмица е само за президент се очаква бързо отчитане на гласовете, не е ясно само колко време ще се чака потвърждение от ЦИК за закриване на секциите.

преди 2 години в 20:53 ч.

36.54% e избирателната активност в Община Стара Загора към 20.00 часа

Избирателна активност на територията на Община Стара Загора към 20.00 часа на изборите за Президент и вицепрезидент е 36,54%, гласували са 51 168 избиратели.

Всички 215 Секционни избирателни секции са затворили.

140 032 бяха имащите право на глас в Община Стара Загора днес.

преди 2 години в 20:47 ч.

Кирил Петков: С Румен Радев промяната ще продължи

Румен Радев е президентът, с който ще продължи промяната. Това заяви Кирил Петков - съпредседател на едноименната партия "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори миналата седмица.

Припомняме, Петков бе служебен министър в първия кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев в първия му мандат. 

Пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ заяви, че от партията не съжаляват, че са подкрепили проф. Анастас Герджиков. Кандидатурата на Герджиков не е била по-слаба от тази на Радев, а дори – напротив, увери той.

Герджиков е бил достойна кандидатура, а от ГЕРБ са искали да дадат знак, че са готови да протегнат ръка, изказа мотивите си той.

преди 2 години в 20:44 ч.

Много възпитано се държаха двамата кандидати за президент

Отчасти е прекратено купуването на гласове на цели ромски секции. Това стана донякъде с решението гласуването да става с машини, заяви социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия.

Много възпитано се държаха двамата кандидати за президент. Имаше искри за Крим и за Турция, но нямаше класически битови теми. Те заслужават поздравления - имаше политически разговор, но нямаше интриги, на които сме свикнали, каза Райчев.

Той обясни ниската избирателна активност с различния избор на някои от избирателите. "На първия тур за Радев е гласувал всеки втори, за Герджиков - всеки четвърти. Има и друг всеки четвърти, който е гласувал нито за единия, нито за другия. Защо смятаме, че един от тях (избрали различен кандидат за президент - б.р.) трябва да отиде да гласува", запита Андрей Райчев.

Избирателната активност е изключително ниска и това трябва да предложи и бъдещия президент, заяви проф. Амелия Личева от щаба на Анастас Герджиков. Българското общество в този момент не е достатъчно зряло, за да избере този кандидат. В ситуация сме, в която суеверието, невярата в авторитетите са издигнати в култ. 

преди 2 години в 20:44 ч.

За кого гласуваха загубилите на първия тур

Избирателите на ДПС от миналата неделя на балотажа

72% са гласували за Анастас Герджиков

24% са дали глас за Румен Радев

4% са гласували с "не подкрепям никого"

Избирателите на Лозан Панов

65% за Румен Радев

24% за Атанас Герджиков

12% са тези, които не са подкрепили никого.

Гласувалите за Костадин Костадинов

68% за Румен Радев. 18% за Атанас Герджиков

14% е резултатът на тези, които не са подкрепили никого.

преди 2 години в 20:31 ч.

Изборният ден във Варна е приключил без инциденти

Изборният процес във всички секции на територията на регион Варна е приключил. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Днес служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР Варна, след подадени заявления от гражданинса са издали 5 бр. удостоверения, а  от 16.11. до 21.11.2021г. - 30 бр. 

ОДМВР - Варна е създала необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите.

преди 2 години в 19:34 ч.

Избирателната активност към 19.00 часа според „Галъп“, „Тренд“ и „Алфа Рисърч“

Избирателната активност към 19.00 часа е 29.1%, според данните на „Галъп”.

„Тренд” пък измерва 31.7% активност към същия час, съобщава Нова телевизия.

По-ниска избирателна активност спрямо първия тур на президентските изборите измерват и от агенция „Алфа рисърч“. Към 19.00 часа до секциите са отишли 31,5% от избирателите, съобщава bTV. При 6,6 млн. души в списъците това са малко над 2 млн. гласоподаватели, които са отишли до урните. Преди седмица към същия час на президентските избори гласуваха около 36% или близо 5% повече.

преди 2 години в 19:04 ч.

28.9% е избирателната активност към 18.00 часа

28.9% е избирателната активност на президентските избори към 18.00 часа. Това показват данните на „Тренд”, съобщава Нова телевизия.

На днешния вот може да дадем гласа си в 13 234 секции у нас, а сънародниците ни зад граница – в 749.

По-високият брой секции в страната спрямо вота миналата седмица е разкриването на повече секции в болниците заради пандемията. 

преди 2 години в 18:53 ч.

ЦИК не очаква, но и не изключва опашки в края на изборния ден

Ако се запази същата динамика на гласуването, както миналата седмица би трябвало да очакваме, че на балотажа на втория тур на президентските избори ще гласуват малко повече от 2 500 000 избиратели.

Избирателната активност се очертава да е малко по-ниска, но и това е по-добре от най-песимистичните оценки на анализаторите.

На брифинг на ЦИК говорителят ѝ и заместник-председател Цветозар Томов посочи, че предвид натрупаната политическа умора може да се приеме задоволителна активност с цялата условност на едно такова определение.

ЦИК не очаква, но и не изключва опашки в края на изборния ден, обаче не може да прогнозира какво ще се случи до края на деня.

преди 2 години в 18:35 ч.

Над 25 сигнала в ЦИК подадени за агитация от страна на Бойко Борисов

Машините, с които е преустановено гласуването, са вече 27, а от вчера 6. 5 броя жалби и 77 сигнала са постъпили в ЦИК. Над 25 сигнала били подадени за агитация от страна на Бойко Борисов след гласуването. Съобщиха от ЦИК на втория си брифинг за деня. Сигналът бил в хипотеза на отхвърляне след необходимото мнозинство от ЦИК, за да бъде взето конкретно решение.

Изборният ден протича спокойна в страната и извън страната. 

преди 2 години в 18:02 ч.

Член на СИК във видинското село Градец е пил от бутилката с дезинфектант

Член на една от секциите във видинското село Градец е пил по невнимание от бутилката с дезинфектант.

Той е раздаван от Здравната инспекция на секционните комисии за почистване на изборните помещения. Препаратът е раздаден в половин литрова бутилка с надпис за минерална вода и допълнително залепен на хартия надпис "дезинфектант за под".

Жената не е обърнала внимание и е пила от препарата.

Според наши източници спешните медици са търсили допълнителна информация от здравните власти за това какво е съдържанието на дезинфектанта, за да знаят какво лечение да приложат. В село Градец изборният ден протича нормално.  

преди 2 години в 17:48 ч.

Последният лидер, който гласува днес, беше Корнелия Нинова

"Гласувах за президент-държавник, който винаги ще се ръководи от интереса на България, който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана в конфликти, ще налага вето на закони, в които има корупция и ще превърне КСНС в орган, където държавници ще мислят за страната." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас в 25 ОУ "Д-р Петър Берон".

Лидерът на БСП в оставка коментира и преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на кабинет.

преди 2 години в 17:23 ч.

Към 16 часа най-висока е избирателната активност в 23 ИР София 30.03%, най-ниска е в Кърджали 12.97%

Към 16 часа най-висока е избирателната активност в 23 ИР София 30.03%, най-ниска е в Кърджали 12.97%.

24.67% е активността във Варна и 25.78% в Бургас. В Пловдив са гласували 24.37%, а в Хасково 25.92%.

29.08% е активността в Смолян, във Видин е 24.06%, а в Русе е 25.3%.

Последно обновление в 17:50 ч. на 21.11

преди 2 години в 17:08 ч.

27.43 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 16 часа

Към 16.00 часа на територията на Община Стара Загора избирателната активност в изборите за Президент и вицепрезидент е 27.43%, гласували са 38 413 от имащите право на глас.

преди 2 години в 17:04 ч.

Най-много сигнали са подадени за неправомерна агитация

Най-много досъдебни производства са образувани в ОДМВР Бургас – 29, следва Монтана – 14. Това съобщават от МВР по данните им от днешния ден за производствата срещу нарушаване на политическите права на гражданите. Образувани такива има по 10 в Смолян, Сливен, Видин и Хасково – по 10.

Образувани са общо 187 ДП, от които 155 - против политическите права на гражданите – чл. 167-169 г от НК.

От 14 октомври до днес са получени общо 1191 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Преобладаващата част от сигналите (889) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 76 – за неправомерна агитация, 19 – за корпоративен вот, 3 – за унищожаване на имущество и др.

Съставени са 8932 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2882 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1090, Благоевград – 760, СДВР – 670 и др.

преди 2 години в 17:04 ч.

24.12% избирателна активност към 16 часа

ЦИК отчете 24.12% избирателна активност към 16 часа.

Гласували са едва 1 599 829 избиратели от 6 632 375. 

Активността отчетена от ЦИК на балотажа през 2016 г. към 17 часа е 41.94%, като са гласували 2 867 772 избиратели от 6 837 107.

Последно обновление в 17:05 ч. на 21.11

преди 2 години в 15:34 ч.

Сигнал за агитация от лидер на политическа партия постъпи в ЦИК

Сигнал за агитация в изборния ден от лидер на политическа партия е подаден към ЦИК. Общо в комисията са получили три жалби и 21 сигнала

Междувременно от МВР съобщиха, че към 15 ч. изборният процес продължава да протича нормално.

От 14 октомври до днес са получени общо 1191 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

преди 2 години в 15:33 ч.

Мъж гласува повторно с личната карта на жена си, задържан е

Мъж и жена от от новозагорското село Коньово, които живеят на семейни начала, са задържани и отведени за разпит в полицейското управление в Нова Загора.

Причината за ареста е, че мъжът е гласувал повторно с личната карта на жена си.

преди 2 години в 15:03 ч.

140 преписки и 29 досъдебни производства са образувани от ВКП от стартиране на предизборната кампания до 14 часа днес

140 преписки и 29 досъдебни производства са образувани от Върховна касационна прокуратура от стартиране на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14,00 ч. днес

По апелативни райони разпределението на наблюдаваните производства е, както следва: АП-София - 3, АП-Бургас - 1, АП-Пловдив - 15, АП-Варна – 9, АП Велико Търново - 1.

С оглед липсата на достатъчно събрани от страна на органите на МВР данни за извършено престъпление, са постановени общо 109 отказа за образуване на досъдебно производство във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

Продължава работата на създадените областни междуведомствени звена с цел противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите. След обработка и обобщение на постъпващите и към момента данни, дежурното звено към Върховна касационна прокуратура ще предостави допълнителна информация.

преди 2 години в 14:24 ч.

Илияна Йотова призова всички български граждани да гласуват

Илияна Йотова призова всички български граждани да гласуват, защото техният глас има значение.

"Те определят политиката и бъдещето на България. Нека да покажем, че сме граждани, а не поданици, в каквито искаха години наред да ни превърнат", заяви Йотова, след като упражни правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

преди 2 години в 13:59 ч.

Мустава Карадайъ гласува в Борино

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде своя глас за президент и вицепрезидент в родното си Борино. Това се случи 15 минути след единадесет часа, съобщават от пресцентъра на ДПС. 

Този път не се съобщава председателят на ДПС да е искал разяснения от членовете на СИК как да подаде гласа си на машината. На предишния избор Карадайъ направи демонстрация как да се гласува.

Снимка 554348

Източник: news.bg

 

преди 2 години в 13:55 ч.

Българите в Германия и Русия имат слаб интерес да гласуват

Българите в Германия и Русия имат слаб интерес да гласуват, в Испания очакват висока активност.

В Испания последни отвориха секциите на Канарските острови заради часова разлика. В Барселона има 2 избирателни секции в сградата на Генералното консулство, а заявление за гласуване в града са подали 236 души. Очаква се висока активност.

В Гърция българите могат да гласуват в 26 секции. В Солун пристигат българи от Халкидики. Пред генералното консулство има опашка от чакащи да участват във вота. Българи от остров Тасос се организираха и гласуват в Кавала, където избирателната активност е по-ниска, в сравнение с парламентарния вот. 

В САЩ на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласува на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 секции може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. В Сейнт Луис, ще се гласува с бюлетини, разпечатани на място.

Последно обновление в 13:58 ч. на 21.11

преди 2 години в 13:32 ч.

Ниска избирателна активност в Турция и Великобритания

Ниска е избирателната активност във Великобритания, но се очаква да се повиши в следобедните часове.

Ниска е избирателна активност и в Турция. В Истанбул е възникнал е скандал къде да бъдат попълвани декларациите от изселниците.

преди 2 години в 13:15 ч.

ЦИК съобщи за куриозен случай - изчезнали са всичките пет карти за гласуване

В бургаския изборен район в една Секционна избирателна комисия и петте карти са изчезнали. Били са в помещенията и в куфара вчера, но днес сутринта не са били открити. Там гласуването е преминало към хартиени бюлетини.

преди 2 години в 12:55 ч.

Балотажът според Борисов: Ректорът на ректорите срещу „този, който ни вкарва в международен скандал“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак се надява хората да проявят разум на днешния балотаж.

Борисов обясни, че от ГЕРБ изчакали инициативните комитети да издигнат личности, зад които хората да застанат, личности, които да ги обединят, да водят външната политика и политиката на добросъседство. За това и от ГЕРБ не издигнали партиен кандидат за президент. "Доверихме се изцяло на избора на всички ректори на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение, посочи Борисов.

Техният кандидат е „ректор на ректорите“ и е срещу „този, който ни вкарва в международен скандал“.

Борисов ще се забавлява, но се надява българите да проявят разум.

ГЕРБ не участва в преговорите за кабинет, но Борисов смята, че трябва да има правителство, за да може хората да сравнят и тях и нас. Хората са отвратени, уплашени и стресирани, каза Борисов за ниската избирателна активност. Той добави още, че няма събитие на ГЕРБ, на което да няма полиция.

преди 2 години в 12:26 ч.

Герджиков призова за активност, съзря опит за манипулации от страна на Рашков

Важно е да се гласува, защото това е начинът да се възстанови доверието в институциите и разделението в обществото. Затова аз гласувах за единството на нацията и това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат - във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план.

Това каза след като упражни правото си на вот в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" в София кандидат-президентът Анастас Герджиков.

преди 2 години в 12:22 ч.

Бойко Рашков няма време за експерименти

Изборният ден е започнал нормално и спокойно - така както трябва да бъде. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков след като упражни правото си на глас в София.

 "Към момента "изборният ден започна и протича съвършено нормално и съвършено спокойно - както трябва да е, независимо от някои мрачни прогнози, които някои хора правят по политическа линия".

Рашков не съобщи за специализирани операции, които да протичат в момента.

Ние трябва да вземем мерки за ускорено развитие. За целта е нужен доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти, коментира своя вот Рашков.

Като министър на вътрешните работи Рашков заяви: иска да победи онзи кандидат в надпреварата за президентския пост, за когото няма абсолютно никакви съмнения за връзки със структури, които "доста дълго време влияеха върху нашето общественоикономическо и политическо развитие". И по думите му като допълнение: "и които сега искат отново за 5 години да продължат да правят това."

преди 2 години в 12:02 ч.

Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална

Гранична полиция - Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална. Създадена е организация по места за осигуряване нормалното функциониране на ГКПП, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове се осъществява при нормална интензивност на пътникопотока.

Пожарна безопасност - На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите.

Български лични документи - Общо за периода от 16 ноември до 10 часа на 21 ноември са издадени 506 удостоверения.

преди 2 години в 12:01 ч.

Към 10 часа няма информация за инциденти в изборния процес

Информация към 10 часа - Изборният процес протича нормално, без инциденти. Криминогенната обстановка в страната е спокойна.

За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната (в т.ч. и подвижни) участват близо 16 000 служители на МВР.

преди 2 години в 11:59 ч.

1176 сигнала за нарушения са получени от 14 октомври до днес

От 14 октомври до днес са получени общо 1176 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.Преобладаващата част от сигналите (884) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 75 – за неправомерна агитация, 19 – за корпоративен вот, 3 – за унищожаване на имущество и др.

Съставени са 8897 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2880 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1089, Благоевград – 760, СДВР - 665 и др. 

Досъдебни производства - Образувани са общо 185 ДП, от които 153 - против политическите права на гражданите – чл. 167-169 г от НК. Най-много са те в ОДМВР Бургас – 29, Монтана – 14, Смолян, Сливен, Видин и Хасково – по 10.

преди 2 години в 11:47 ч.

Румен Радев: Нашата отговорност е към България, нека бъдем организирани

Президентът Румен Радев призова всички хора към пълна мобилизация на изборите днес. „Нашата отговорност към България е отговорност към собствения ни живот, нека бъдем организирани.“

Той гласува в 11 ч. в Професионалната гимназия по транспорт.

Преди 5 г. победихме, защото бяхме мотивирани. Ще повторя това, което заявих преди дни - ние сме правите, но изборите се печелят организирано, каза той. В този смисъл Радев призова: "Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще. Нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдеще."

преди 2 години в 11:19 ч.

Започна изборният ден за българските граждани в Европа

Българските граждани във всички държави в Европа, където са разкрити избирателни секции, вече могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, след като заради часовата разлика в 9:00 часа българско време започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия.

Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания – 132, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова там – Ман и Джърси.

В 8 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6 часа българско време.

преди 2 години в 11:12 ч.

Приключи гласуването в Крайстчърч, Нова Зеландия

В 9 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщиха от МВнР. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715 , а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

преди 2 години в 11:01 ч.

Около 4% е избирателната активност към 10 ч. според социологическите агенции

3.5% към 9.00 по данни на „Галъп интернешънъл“, а 4.5% е тя по данни на „Алфа рисърч“ половин час по-късно, 9.30 ч.

преди 2 години в 10:34 ч.

Кирил Петков: Бъдещият български президент трябва да слага страната над всичко

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е дал гласа си за продължаване на промяната.

Не самото гласуване днес, а разговорите за съставяне на правителство бе акцент на разговори му с журналистите, които го очакваха тази сутрин пред столичното 133-то училище "Ал. Пушкин" в София.

Кирил Петков каза, че е дал гласа си за президента, "който ще продължи промяната". За човека, който трябва да оглави България, който аз съм сигурен, че ще бъде най-правилният избор за България.

Последно обновление в 10:36 ч. на 21.11

преди 2 години в 10:15 ч.

Стефан Янев: От нашия глас зависи и нашият глас е важен

Премиерът Стефан Янев призова българските граждани към по-голяма активност на балотажа днес. Той гласува в 9.30 в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов" около 9,30 часа.

Премиерът подчерта, че от "нашия глас зависи и нашият глас е важен".

"Нашите емоции трябва да бъдат съсредоточени върху това по какъв начин президентската двойка ще изпълни заложеното в Конституцията задължение да олицетворява единство на нацията", допълни той.

преди 2 години в 09:48 ч.

Протестиращи блокираха изборния туризъм от "Капитан Андреево"

Протестиращи с плакати „Не на изборния туризъм“ блокираха пътния възел „Капитан Андреево“ и движението на граничния пункт на влизане от Турция е спряно, съобщава БНР.

Около 50 души са на пътното платно на около километър и половина от пътния възел.

Полицаи са на място и настояват да бъдат пропускани превозни средства с болни хора, деца и автомобили с бързо развалящи се стоки.

преди 2 години в 09:37 ч.

Ахмед Доган гласува рано сутринта

Снимка 554293

Източник: пресцентър ДПС

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува на балотажа за президент и вицепрезидент 15 минути преди осем. Той отново запази мълчание и не коментира своя избор. 

Последно обновление в 09:53 ч. на 21.11

преди 2 години в 09:08 ч.

В четири секции гласуват българските граждани в Руската федерация

Изборният ден в Русия започна в 4 ч. българско време с отварянето на секцията в българското консулство в Екатеринбург. В 6 ч. отвориха врати и другите секции: в посолството ни в Москва, в Българския център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. И в четирите секции се гласува с хартиени бюлетини, съобщи БНР. Около 200 наши сънародници в Русия са подали електронни заявления за гласуване. Онези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си вот, трябва да попълнят декларация на място и да представят валиден документ за самоличност, след което ще бъдат включени в списъците. 

На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 49 души. 

преди 2 години в 08:51 ч.

Сектор „Български документи за самоличност“ на МВР ще работи от 8:30 до 19:00 часа

И днес служителите на сектор „Български документи за самоличност“ ще работят от 8:30 до 19:00 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок), за да могат гражданите да упражнят избирателните си права.

Удостоверенията за гласуване ще важат само пред избирателните комисии. Хората могат да получат подобни документи в полицейските управления в цялата страна. Удостоверенията ще се издават само срещу подадена заявка за издаване на нова лична карта.

От МВР припомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Сигнали за изборни нарушения могат да се подават освен на телефоните и на имейл izbori2021@mvr.bg.

преди 2 години в 08:32 ч.

Изборният ден в област Варна започна спокойно

Изборният ден във Варна е започнал в 7:20 часа, секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 052/615166, както и на имейл izbori2021@mvr.bg.

ОДМВР -Варна е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

преди 2 години в 08:03 ч.

215 избирателни секции отвориха на територията на Стара Загора

Изборният ден в Община Стара Загора започна в спокойна обстановка. Всички секционни избирателни комисии са отворени навреме. Общият брой избиратели в Община Стара Загора е 140 032 души, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

Избирателните секции на територията на общината са 215, като в града - 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са мобилните избирателни секции.

В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци – едно момче, което има право да пусне своя вот в секция 96, както и две девойки, които може да упражнят правото си на глас в СИК № 14 и СИК № 94.

Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години, която ще може да гласува в секция № 68. Най-възрастният господин е 99-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 168-та Секционна избирателна комисия.

преди 2 години в 07:49 ч.

Българските граждани в Ерфурт, Германия, могат да гласуват днес в една, обединена секция

След решение на ЦИК днес двете избирателни секции в Ерфурт, Германия, са обединени в една. Причината е, че съставът на СИК-2 в този град не може да бъде попълнен.

Секцията се намира на същия адрес в германския град, както и досегашната секция Ерфурт-2: българско училище „Никола Вапцаров“, Am Bach 6 99098 в град Ерфурт. По тази причина на гражданите не се налага да пътуват до друг адрес или друго населено място.

преди 2 години в 07:33 ч.

Изборният ден започна в цялата нормално. Без тежки инциденти мина и нощта преди балотажа, съобщиха от МВР. До този момент не са регистрирани сигнали за тежки престъпления. Няма данни и за нарушения на сигурността на секциите.