След хаоса, който се създаде при отчитането на резултатите и забавянето, вярвам, че ЦИК ще преосмисли решението за 100% контролно броене на контролните разписки. Резултати от изборите показаха, че няма разминавания, а дори и да има, те се дължат на човешка грешка или на поведението на резултатите, а не на нещо друго.

Това заяви адвокат Надежда Йорданова от Демократична България пред News.bg по повод решението на Върховния административен съд, който отхвърли жалбите на ИБГНИ и Демократична България срещу решението на ЦИК за броене на всички разписки от машинното гласуване.

Тя обясни, че от гледна точка на настоящото решение съдът се е произнесъл и от Демократична България ще се съобразят с решението на магистратите. От мотивите се вижда, че не са обсъдени всички аргументи на ДБ, но адвокат Йорданова предполага, че това се дължи на бързината на производството, а не на някаква друга причина.

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

Трябва да има решение на ЦИК да няма броене на балотажа

Според нея не бива по политически цели да бъдат държани като заложници над 70 000 членове на СИК в страната и извън страната. "Това е непропорционално натоварване на членовете на СИК с някакви действия, които като последица не носят нищо. Всичко знае, че до това се стигна поради политическите желания на ГЕРБ, за да създадат недоверие в процеса на гласуване с машини донякъде, на това се дължи и ниската избирателна активност", посочи Йорданова.

Йорданова се надява ЦИК да прояви разум за балотажа в неделя, като не въведе ръчно броене на контролните разписки и да не товари с ненужни действия СИК.

Сгрешени протоколи бавят предаването на изборните книжа в София

Сгрешени протоколи бавят предаването на изборните книжа в София

Изви се опашка за отчитането на изборните материали

Припомняме, че ЦИК два пъти гласува контролно преброяване на разписките от машинното гласуване на 100% в секциите, като първият път то бе успешно оспорено във Върховният административен съд - контролното преброяване не се зачита за резултат от изборите. В последния възможен момент обаче ЦИК препотвърди решението си за броене във всички секции с аргумент да се върне доверието в машинното гласуване, след появилите се много устройства на различни места в страната.