35 часа преди началото на изборите в неделя Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с ново решение - 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии (СИК), съобщи БНР.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на "Сиела Норма".

Войнов обясни решението: "Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма" и с оглед гарантиране доверието в изборния процес".

ЦИК трябвало да проиграе как една машина стига до секциите

ЦИК трябвало да проиграе как една машина стига до секциите

Стефан Манов, ОС към ЦИК: Нали за това въведохме машините, за да не броим резултата ръчно

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. "Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат".

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК, а не от СИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

"Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната".

ЦИК иска главният прокурор да провери вноса на машини в страната
Обновена

ЦИК иска главният прокурор да провери вноса на машини в страната

ЦИК разполага с достатъчно машини в резерв

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) реши, че контролното броене не може да установи резултатите от изборите и отмени приложенията към решението на ЦИК, но не и преброяването на разписките, което остана в следващо решение на до 30%.

Административно дело беше образувано по жалби на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната", "Демократична България - Обединение", Мартин Димитров и Петър Славов.

ВАС разгледа делото на жалбоподателите срещу решението на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември.

В пленарната зала жалбоподателят Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК е неправилно и незаконосъобразно. Тя не изказа повече доводи и поиска съдът да отмени решението на ЦИК. Според адвокат Николай Хаджигенов решението на ЦИК въвежда дублиращи резултати от машинното гласуване, което обезсмисля самото гласуване. Контролните разписки могат да се броят само тогава, когато машините блокират или има някакъв технически проблем, аргументира се Хаджигенов.

БСП защитава решението на ЦИК за броене на хартиите

БСП защитава решението на ЦИК за броене на хартиите

Напротив, решението на ЦИК ще се внесе успокоение сред избирателите

Съдът реши - единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Въпреки това от ГЕРБ, ДПК и БСП продължиха в изявите си да настаяват за 100% преброяване.

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

Създава се напрежение сред хората, което противоречи на логиката, според Томов