Не виждаме някакво нарушение на закона в решението на ЦИК за броене на хартиените отрязъци от машините. Това се посочва в позиция на Българската социалистическа партия, но разпространена от името на Иван Иванов, по казуса с решението на ЦИК от края на миналата седмица, което вече е обжалвано от ДБ, "Изправи се! Ние идваме" и "Продължаваме промяната".

В Изборния кодекс точно и ясно е записано, че резултатите от изборите се броят на база на извадената разписка и протокол от самата машина. Допълнителен контрол чрез броенето на разписките означава, че ще отпаднат всички тези съмнения, които са изявявани от граждани, от политически сили, за манипулация на софтуера.

И ДБ атакува в съда ръчното броене на разписките от изборите

И ДБ атакува в съда ръчното броене на разписките от изборите

ЦИК дописва и променя Изборния кодекс, смятат демократите

От БСП се аргументират и с това, че е имало доста неуредици при подписване на договора с фирмата изпълнител, както и достъпът до кодовете. Затова според социалистите, по този начин малко или много ще се внесе успокоение сред избирателите, че няма да бъдат манипулирани резултатите от изборите.

Нарушение на закона категорично няма, посочват социалистите.

Няма опасност и да се създаде хаос, както когато е имаро комбинирано машинно и хартиено гласуване. Сега това не може да се получи, тъй като ще има само едно сравняване между този протокол, който ще излезе от машината и контролните разписки. Заради това и името им е контролни разписки. Това е едно действие по контрол над изборния ден, утвърждават от БСП.

Припомняме, че решението, гласувано от ЦИК бе определено от Мая Манолова като сформиране на едно ново мнозинство от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов го определи като грешка.

Манолова: Мнозинството в ЦИК отваря вратата за кражба на изборите

Манолова: Мнозинството в ЦИК отваря вратата за кражба на изборите

ИБГНИ внесе жалба във ВАС, подкрепена от "Продължаваме промяната"