Новите 199 машини за гласуване в склад на "Сиела Норма" във Висшето транспортно училище напълно са изненадали ЦИК. Това заяви говорителят на Комисията Цветозар Томов пред Нова телевизия.

За новите машини ЦИК разбра от писмо на "Сиела Норма" късно снощи.

По случая в Комисията са взети две решения - да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Освен това ЦИК иска допълнителни обяснения от "Сиела".

Цветозар Томов обясни още, че от писмото на "Сиела" става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От фирмата посочват като аргумент, че от 5 000 тествани устройства - в 139 били открити повреди.

"Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора", коментира Томов.

"Сиела Норма": Няма нови машини, фалшива новина е

"Сиела Норма": Няма нови машини, фалшива новина е

Във Висшето транспортно училище винаги е имало машини

Той бе категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

"Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава напрежение, което нараства, и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което "Сиела Норма" обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано", добави той.

Говорителят разясни, че в началото на изборния ден във всяка секция се записва серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото.

За подозрението, изказано от Бойко Борисов, за манипулация чрез флаш паметите на машините - той обясни, че те "са средство за пренасяне на информация, те не представляват заплаха, а служат да се пренесе информацията от СИК, после в ЦИК, няма възможност там да има фалшификация".

Цветозар Томов добави, че най-голямото опасение е, че се създава напрежение сред хората, което противоречи на логиката.

Антон Кутев не разбира хъса на "Сиела Норма" да разкарва машини през ГКПП-та сега

Антон Кутев не разбира хъса на "Сиела Норма" да разкарва машини през ГКПП-та сега

Това е опит да се продуцира напрежение в обществото преди изборите

В заключение говорителят на ЦИК призова карантинираните да подават заявление с ЦИК. Там е най-същественото притеснение, каза Томов. Над 170 000 са карантирани, подадените заявления за изборните секции са твърде малко, подавайте заявления, да се осигури максимална възможност да гласуват хората, без да създават напрежение. Не сме били в такава ситуация, каза той.

Правителството реши как да се съхраняват машините за гласуване

Правителството реши как да се съхраняват машините за гласуване

Устройствата ще могат да се складират и в частни помещения

Припомняме, че това е трета подобна партида, след като други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни. После се появиха още 36 такива устройства във Варна. Така общо машините, които изникнаха като гъби след дъжд в страната дни преди изборите, стават общо 613. От фирмата доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден.

БСП има въпроси за машините и към НАП, и към Митниците

БСП има въпроси за машините и към НАП, и към Митниците

И според Христо Иванов фирмата трябва да даде отговори