Въпроси по казуса с новите машини за гласуване, които се появяват на различни места в страната, има и към НАП и "Митниците". Въпросът постави лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на Нова телевизия.

По думите й част от машините за гласуване очевидно не е внесена по правилата. ЦИК казва, че не знае за тези устройства и че те са извън договора им, сключен със "Сиела Норма".

Според Нинова самата "Сиела Норма" се е объркала в обясненията си - първо каза, че са Грузия и Албания, след това за резервни части. Въпроси има и към НАП и "Митниците", уточни тя.

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

Създава се напрежение сред хората, което противоречи на логиката, според Томов

Като юрист Нинова коментира и твърдението на "Сиела Норма", че машините ще се използват за ремонт на повредени устройства: В Изборния кодекс пише, че "ако машина се повреди, се минава на хартия". Не се сменя, не се подменят резервните части в деня на изборите. На 11 юли във Велико Търново се случи точно така", каза още лидерът на БСП.

Решението на казуса с машините, по думите ѝ е в две посоки. Първо - отговорните институции, а не фирмата или някой друг - да посочат фактите. И второто - да се броят контролните разписки, както БСП настояваше при отмененото решение на ЦИК от Върховния административен съд.

Съмненията за новите 228 машини да се разсеят чрез ръчно броене, настояха от БСП

Съмненията за новите 228 машини да се разсеят чрез ръчно броене, настояха от БСП

Те настояваха за това и пред КС

Колкото и машини да е докарала "Сиела" в България, те няма как да влязат в употреба, без някой да ги сертифицира и да ги допусне в изборните секции, е убеден съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В студиото на БНТ Иванов обаче поиска и фирмата-доставчик да даде ясен отговор за броя на машините и тяхната локация. Тук отговорността не е по договор, а пред България и българската политическа система и демокрация, смята той.

"Не знам кога тези хора ще дойдат на себе си и ще дадат ясни, еднозначни, пълни отговори на обществото за това какво правят. Създава се впечатление, че те участват в този сценарий за подриване на доверието в изборния процес", каза той.

Според Иванов Бойко Борисов прави кръстоносен поход срещу машинното гласуване, чиято цел е да се внуши съмнение и страх у хората да излязат да гласуват. "Притеснява ме употреба на машинния сюжет от страна на Борисов, който не съм разбрал да сезира органите с конкретна информация за готвени нарушения. По този начин експлоатира и националното поведение на фирмата "Сиела".

Борисов прибави към "чудовищната далавера" на изборите и 16 000 флашки

Борисов прибави към "чудовищната далавера" на изборите и 16 000 флашки

Никъде в нормативната наредба не се говорело за резервни части за машините