Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия излезе с позиция след брифинга от вчера на ГЕРБ и Бойко Борисов пред сградата, където се съхраняват машините за гласуване на вота на 14 ноември.

Според БСП съмненията, които са се породили, могат да се опровергаят само ако се въведе преброяване на разписките от машините и настояват отново това да се прави.

Припомняме, че БСП подкрепи и преди решението на Върховния административен съд решението на ЦИК за 100% преброяване на разписките от машинното гласуване. Самото решение в ЦИК бе прокарано именно с гласовете на представителите в комисията на БСП, ДПС и ИТН, като предложението вече на два поредни избора се прокарва от ГЕРБ/СДС. Те настояваха за това и пред КС.

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Извършена е проверка на място

"БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи", се казва в позицията на ИБ на БСП.

Социалистите изброяват и аргументи:

  1. Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма.
  2. Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?
  3. Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

БСП настоява, че са натрупани твърде много въпроси, на които настояват да получат отговор от спешен порядък.