Още 199 машини за гласуване с неясно предназначение се намират в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" в София, съобщи в. "Труд".

Във връзка със случая в ЦИК е пристигнало писмо от МВР към 20:00 часа тази вечер, уточнява изданието. Малко след 20:30 часа заместник-председателят Емил Войнов е докладвал информацията на заседание на комисията. Членовете са били шокирани.

Машините са стоели в склада без никаква охрана. Наложило се тази вечер там да бъде изпратена спешно жандармерия, която да ги охранява.

Припомняме, по-рано беше съобщено за друга партида от 228 машини с неясно предназначение, а след това за още 150 в склад на столичното летище. После се появиха още 36 такива устройства във Варна - отново извън предвидените за вота на 14 ноември.

С новото разкритие общият брой на нерегламентираните машини става 613.

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

Моят противник е Радев, Рашков е изпълнител на неговите мръсни поръчки

Комисарите останаха изумени от новата информация, тъй като тя напълно противоречи на първото писмо, което получиха от "Сиела Норма" по темата на 3 ноември, пише в. "Сега".В него се твърдеше, че 228-те машини ще бъдат използвани за демонстрации в Грузия и Албания. В никоя от двете страни обаче не престоят избори, нито са заявени намерения за въвеждане на машинно гласуване.

В писмото от 10 ноември се твърди, че машините ще се използват за резервни части за доставените по договор устройства. В същото писмо от "Сиела Норма" молят комисарите да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на "Карго Партнер" - в противен случай ще смятат, че възложителят (ЦИК) не оказва дължимото съдействие за осигуряване на 100-процентова работоспособност на машините по договора.

В създалата се ситуация ЦИК не знае дали това са всички машини извън договора и колко са в действителност машините с неясно предназначение. 

"Не става ясно към момента какви и къде машини има извън предмета на поръчките. Веднъж има 228 машини, които по отговора от 3 ноември, бяха предназначени за демонстрационна дейност в Грузия и Албания. Сега излиза, че тези 228 машини са резервни машини. Отделно има 150 машини на летище София. Сега има 199 машини на територията на ВТУ "Тодор Каблешков". В момента ние като орган който следи за законосъобразното протичане на изборите не знаем какви машини има, колко са и за какво ще се използват." - констатира членът на ЦИК Георги Баханов, цитиран от "Сега".

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

На Комисията нито й трябват, нито ще ползва спорните 228 машини за гласуване

Шефът на комисията Камелия Нейкова настоя, че трябва да се установи коя е вярната информация.

"Вероятно г-н Тодоров (изпълнителният директор на "Сиела Норма" - бел.ред.) се е объркал, защото не допускам да е друга причината, или по-скоро, не искам да допусна", заяви тя.

Нейкова напомни, че досега от дружеството твърдяха, че машините са собственост на производителя "Смартматик".

"Ако тези машини са предназначени във връзка с поддръжката по договора от 6 февруари, как така се поддържат машините с машини, които са чужда собственост? Или може би за пореден път г-н Тодоров ще твърди в медийното пространство, че ЦИК нещо не е наясно с цялата ситуация." - посочи тя.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК

Според колегите й, твърденията на "Сиела Норма" са "абсолютно несериозни", "абсолютни безумия". Ерхан Чаушев призова за намесата на вътрешния министър Бойко Рашков, който е ресорният вицепремиер, отговарящ за организацията на изборите, но досега изобщо не е засегнал казуса.

Аналогичен призив отправиха и от ГЕРБ в писмо до медиите.

"Тук при тази ситуация ще трябва да се носи отговорност и тази отговорност в един момент ще спре да бъде само политическа и ще стане наказателна. Да провалиш изборите е престъпление срещу демокрацията. ЦИК трябва да преразгледа решението си и да не се броят 30% от секциите, а да се броят 100%, за да се гарантира честността на вота. Няма нито един аргумент в обратната посока." - подчерта Тома Биков.

Борисов прибави към "чудовищната далавера" на изборите и 16 000 флашки

Борисов прибави към "чудовищната далавера" на изборите и 16 000 флашки

Никъде в нормативната наредба не се говорело за резервни части за машините