"Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене на разписките от машинното гласуване в избирателните секции беше неразумно. Няма да има в България избирателна комисия, партия и неправителствена организация, която секция по секция да сравнява числовите данни с конкретната секция".

Това заяви Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК пред БНТ.

Машините трябва да бъдат контролирани и Милоев се надява да има дебат в общността за една цялостна система за контрол от началото до края на всички елементи от машинното гласуване. По думите му броенето на контролните разписки не дават резултат.

Той увери, че има осигурени машини за гласуване за втория тур на президентските избори. Технически не би трябвало да има сериозни проблеми за балотажа. Делът на дефектираните машини е много малък, което показва едно прилично техническо ниво.

Сгрешени протоколи бавят предаването на изборните книжа в София

Сгрешени протоколи бавят предаването на изборните книжа в София

Изви се опашка за отчитането на изборните материали

С политическото решение за броенето на контролните разписки се върнахме към сцените от предишните избори на спане по столовете и по земята. От това тяхно усилие няма да има никакъв резултат, посочи Милоев. 

На балотажа няма да има изобщо броене на контролните разписки, като трябва да има ново решение на ЦИК за това.

Над 100 сигнала за скъсани контролни разписки на гласоподаватели в София

Над 100 сигнала за скъсани контролни разписки на гласоподаватели в София

Първите изборни книжа от столицата вече са в "Арена Армеец"

Припомняме, че ЦИК два пъти гласува контролно преброяване на разписките от машинното гласуване на 100% в секциите, като първият път то бе успешно оспорено във Върховният административен съд - контролното преброяване не се зачита за резултат от изборите. В последния възможен момент обаче ЦИК препотвърди решението си за броене във всички секции с аргумент да се върне доверието в машинното гласуване, след появилите се много устройства на различни места в страната

Съдът: ЦИК има право да си брои разписките във всички комисии

Съдът: ЦИК има право да си брои разписките във всички комисии

ВАС отхвърли жалбата на ИБГНИ и ДБ като неоснователна