Електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември 2021 г. наподобява тази за изборите за кмет. Тя е само на една страница, на която са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опция "не подкрепям никого". След като се избере, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува.

Машината издава една разпискам след звуковия сигнал - избирателят може да провери дали е неговият избор, сгъва с текста навътре, взема и връща картата на СИК. Демонстрацията бе направена днес на брифинг в ЦИК от Росица Матева, говорител на комисията.

ЦИК ще обсъжда ще ли се броят контролни разписки и на балотажа

ЦИК ще обсъжда ще ли се броят контролни разписки и на балотажа

Отчитат рекордна активност в чужбина

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г., казаха още от ЦИК.

Хеш кодът върху машините, който се разпечатва и се съдържа в крайния протокол, ще бъде същият, който беше на 14 ноември, тъй като софтуерът, който се използва, е същият.

Теглен е жребий днес за поредността на изявленията на двете двойки - от 17 ноември започва предизборната кампания и ще продължи до 24 ч. на 19 ноември, уточни Матева.

Адв. Надежда Йорданова: Надявам се ЦИК да преосмисли броенето на разписки

Адв. Надежда Йорданова: Надявам се ЦИК да преосмисли броенето на разписки

Тя отдаде отхвърлената жалба за разписките на бързината на производството

От ЦИК информират всички избиратели, подали заявления за гласуване, включително в списъка с лица за трайни увреждания - този път да не подават, ще се изготвят служебно списъците и те ще гласуват в същите СИК. Същото се отнася за карантинираните - повече СИК не могат да бъдат образувани - с тези кутии и тези СИК ще се гласува, които бяха на изборите на 14 ноември. Лицата с изтичаща карантина - няма да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ще гласуват с постоянния си адрес.

Тези под карантина ще са без ново заявление. Тези, които са поставени под карантина от 15 ноември, трябва да подадат заявления трябва в общинските администрации направо, тъй като в ЦИК има възможност да се подават е-заявления.

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

Трябва да има решение на ЦИК да няма броене на балотажа

Призивът на ЦИК към българските избиратели под карантина е на 21 ноември - да подават заявления направо към общинските администрации, за да се включат в списъците, обясни подробно Росица Матева. За списъците за гласуване извън страната - важи същото обстоятелство. Регистрацията на наблюдатели и анкетьори се запазва, те ще могат да осъществяват правата си и в изборите на 21 ноември.

Застъпници могат да присъстват само на двете кандидатски листи, както и представители на ИК на двете кандидат-президентски двойки - все още могат да се регистрират такива, да се ползват утвърдените книжа, макар да са с дата 14 ноември.