За разлика от България избирателната активност сред българите в чужбина на 14 ноември е била рекордна, гласували са над 220 000 души, като сред тях има обаче и недействителни гласове. Това съобщи на брифинг в ЦИК говорителят Цветозар Томов.

Предишният рекорд е бил на 4 април - около 180 000. Тоест ние забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България - избирателите извън страната са с по-висока активност, отколкото когато и да е било друг път, каза той.

Томов анализира изборите: Имаше по-малко оплаквания за обработване на документите от чужбина, подсилени са екипите, които образуват временния комуникационен пост, но за пореден път стана ясно, че сегашната система за обработка на тази информация не е пригодена за толкова висок интерес. Това ще се обсъжда при анализиране на резултатите от изборите. Той добави, че на балотажа за президент на 21 ноември се очаква проблемите да се смекчат, тъй като обемът работа е по-малък.

Външно иска първо да се броят гласовете за президент

Външно иска първо да се броят гласовете за президент

Следващото НС да приеме гласуване по пощата - скок в организацията на изборите

Проблем с изборите извън страната може да е разпращане на изборните книжа за втория тур. Няма обаче да се гласува с машините извън втория тур, а с нови, които пътуват към местата по предназначение, възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат навреме. ЦИК е в готовност да решава проблеми, ако възникнат. Ако се наложи някъде да се гласува не с машини, а с хартия - решение ще се взема в началото на изборния ден.

Росица Матева допълни, че са получени сигнали, че няма хартиени бюлетини в СИК-овете отвъд океана, направена е връзка с МВнР, което прави всичко възможно, за да се доставят машините и хартиените бюлетини. Тя е категорична обаче, че машините и хартиите са тръгнали навреме и трябва да пристигнат. Ако това не стане, решение ще се вземе на извънредно заседание.

Томов уточни, че проблемите са заради мерките, които са различни в различните страни.

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

ОС към ЦИК: Броенето на разписките е усилие, което не дава резултат

Трябва да има решение на ЦИК да няма броене на балотажа

В страната всички машини, с които е гласувано, са върнати от охраната на МВР в склада и се параметризират за втори тур. Тези извън страната са в дипломатическите консулства и ще бъдат върнати с изборните книжа в страната по дипломатическа поща - както са и заминали. На въпрос за трудности за Северна Америка, Цветозар Томов каза, че там рискове няма, по-големи са трудностите в Австралия и Нова Зеландия.

Не е обсъждано дали ще се броят контролните разписки в неделя - "Не е взето решение", каза Росица Матева. Няма да бъдат използвани и намерените допълнително машини на "Сиела норма" и във втория тур на изборите, категоричен бе в заключение Цветозар Томов.

Адв. Надежда Йорданова: Надявам се ЦИК да преосмисли броенето на разписки

Адв. Надежда Йорданова: Надявам се ЦИК да преосмисли броенето на разписки

Тя отдаде отхвърлената жалба за разписките на бързината на производството