МВнР иска от Централата избирателна комисия да се броят резултатите от изборите за президент първо и преди гласовете за парламент, за да може да се справи със сроковете при евентуален втори тур на изборите, какъвто социологическите агенции като цяло предвещават.

За това призова Иван Кондов председател на работна група "Избори" и постоянен секретар на МВнР на брифинг на ведомството три дни преди самите избори. По думите му това би било в помощ на МВнР, които трябва да се справят с предизвикателството по връщането на изборните книжа и изпращането на следващите в рамките на една седмица.

Все още няма решение на ЦИК за машините за втория кръг президентски избори, за тогава ще трябва да бъдат изпратени още 416 машини.

МВнР не е получавало нови партидни машини, не знаят какво има в куфарите

МВнР не е получавало нови партидни машини, не знаят какво има в куфарите

Нямало е проблем с блокирани мапини в чужбина

Връщането на изборните книжа продължава да е голямо предизвикателство пред МВнР, въпреки че ресорното министерство няма данни да има проблеми с изборните книжа.

Въпреки че МВнР са поискали 25 дни по-рано машините от ЦИК, са ги получили 8 дни предварително. Иван Кондов се надява, че всички 208 секции в чужбина ще си получат 416-те машини.

Трудностите и препятствия пред МВнР са сроковете, предвидени в Изборния кодекс, които не са достатъчни - сроковете за назначаване на членовете на СИК, сроковете за получаване на машините и сроковете за назначаване на политически представители в СИК. Следващото Народно събрание да помисли по този въпрос, като приеме гласуване по пощата, което ще бъде скок в организацията на изборите, настоя Кондов. Все още не е правена план сметка колко би струвало гласуване на избори по пощата.

Гласуване по пощата за българите в чужбина предлагат от МВнР
Обновена

Гласуване по пощата за българите в чужбина предлагат от МВнР

В ЮАР служителите ни са под каратнина

На брифинга бе отчетено, че МВнР и дипломатическите консулски представителства са успели да се справят с организацията за изборите в чужбина. Предстои да започне самият процес по гласуване, където вече ще се видят всички организационни въпроси. Осигурени са помещенията, средствата, бюлетините, пътуват и машините и първият кръг от изборите 2 в 1 ще се проведат в една спокойна и сигурна демократична обстановка, увери Иван Кондов.

Ще се гласува в 68 държави със 751 избирателни секции, 55 000 български граждани са се записали предварително за участие в изборите. Над 2 200 000 бюлетини ще бъдат изпратени под формата на изборни книжа, общо пътуват над 40 тона, заедно с машините. Нова Зеландия, Австралия, част Африка, част Централна Америка и Канада са проблемните дестинации. Няма условия за изискване на зелен сертификат, но такива изисквания има само за членовете на СИК. Най-много машини ще има в Турция, Великобритания и Германия. Във Великобритания няма да бъде командирован нито един служител.

Около 360 човека ще бъдат командировани от МВнР, над 2 500 души са предложени от българските общности зад граница като членове на СИК. Над 200 души представители на българската общност, ще бъдат представители на служебния външен министър.

Над 40 души били сменени командированите специалисти от МВнР за изборите в чужбина. Налага се да бъдат сменени и членове на СИК, които са в чужбина по същите причини, както и такива, които са се отказали в последния момент. Все още няма окончателни състави в СИК навсякъде, при около 85% съставът е ясен.

Кондов се оплака още, че нямало достатъчно време за обучението на членовете на СИК, като излезли и твърде късно методическите указания. Той открои и друг проблем - проблемът е епидемиологичната обстановка. Засега няма въведени вечерен час и ограничения, като той се надява всичко така да остане в деня на изборите, както и за втория тур на президентските избори.

Иван Кондов призова всички членове на СИК да проявят търпение в изборната нощ.

Като положително бе отчетено на брифинга на МВнР е, че има отделни методически указания за секциите с хартиено и машинно гласуване. Методическите указания били много по-пълни, които щели да облекат процеса на изборите. Другите подобрения, които бяха отчете са указанията по декларация по член 33.

За 14 ноември откриват 760 секции за гласуване зад граница

За 14 ноември откриват 760 секции за гласуване зад граница

За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн