Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата с активна регистрация. Това предложение обяви служебният министър Светлан Стоев на брифинг в МВнР.

За да бъде по-добра организацията на вота зад граница, от министерството предлагат сформирането на районна избирателна комисия "Чужбина". Прогнозата на министерството е, че за президентския вот през есента ще бъдат отворени между 900 и 1000 секции зад граница.

Мотивът за създаване на РИК Чужбина са, че най-голямата РИК в България администрира 739 секции - това е по-малко от броя на секциите, сформирани в чужбина. Членовете на тази РИК са 23 души, каза външният министър. "Една от най-малките РИК в България с около 15 члена администрира около 250 секции. Обработката на резултатите от секциите в чужбина, които бяха изпращани след изборния ден, се извършва от трима души", каза Светлан Стоев.

"При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път", заяви Стоев.

До 30 юли трябва да бъдат предадени всички изборни книжа от вота на 11 юли. Тогава за вота зад граница бяха разкрити рекордните 782 избирателни секции в 68 държави. 

"МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която е призвана да защитава националните интереси на българската държава и на българските граждани в чужбина", категоричен бе министър Стоев.

По думите на председателя на работната група "Избори" във Външно министерство Иван Кондов най-трудно е връщането на документацията от Република Южна Африка и Австралия.

"В РЮА за съжаление определеният да прибере книжата служител е дал положителен тест за Covid-19 и цялото посолство в момента под карантина. А в Канбера са въведени много строги ограничения и в момента просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата", обясни Кондов.

782 избирателни секции бяха отворени в 68 държави за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Оценката на външното министерство е, че организацията на изборния процес е била успешна.

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Няма да има избирателен район "Чужбина"...

"За първи път, откакто участвам в организиране на избори зад граница, МВнР не е упреквано, че не е изпълнило ангажиментите си", каза министър Стоев. Той благодари на всички, които имаха отношение към изборния процес в чужбина - доброволците, дипломатите и колегите си в Централно управление и от други администрации, както и на техническите лица.

Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му. 

Според анализа на МВнР за предстоящите избори за президент и вицепрезидент прогнозният брой автоматично разкрити секции зад граница, съгласно сега действащия Изборен кодекс и брой на гласували на изборите за НС през юли 2021 г., е 713. Сред тях в 216 ще се гласува с машини. Общият брои секции би бил около 900-1000, като се отчете и броят на секциите, които ще бъдат образувани по брой подадени заявления.

От МВнР уточниха, че на вота на 11 юли 2021 г. зад граница са гласували 173 843 български граждани, с 4 на сто по-малко в сравнение с гласувалите на изборите на 4 април. В същото време броят на секциите се е увеличил с 62% в сравнение с вота през пролетта. Огромното увеличение на броя на секциите зад граница доведе до гласуване без опашки, не до по-висока избирателна активност.

- Българските граждани в чужбина избраха машинния вот - в 273 секции с машини гласуваха 89 595 души, а в 509 секции с бюлетини гласуваха 84 248. Няма случай на преминаване от гласуване с машини към гласуване с бюлетини в секциите извън страната.

- 68 802 са избиратели, включени в избирателните списъци, от които 24 239 не са гласували (или са гласували на друго място).

- Най-много са гласувалите в секцията в Никити, Гърция - 1382, в Неа Парамос - 1093, в Генералното ни консулство в Мюнхен - 879. Най-малко са гласувалите в двете секции в Бразилия - в Сао Пауло и в българското посолство в Бразилия, където гласуваха по 9 души, въпреки подадените необходими 40 заявления за гласуване.

- Като "Ефект 35" бяха определени резултатите от страните извън ЕС, където след промените в Изборния кодекс отпадна ограничението за 35 секции. Във Великобритания секциите от 35 станаха 135, а броят на гласувалите там е същият въпреки увеличението от 286%. В САЩ са гласували по-малко български граждани, а в Турция увеличението е минимално, въпреки че бяха разкрити с 220% повече секции.

- МВнР превози за последния месец до различни краища на света над 40 тона машини и изборни книжа. Вече са върнати от чужбина 125 машини, като до 25 юли се очаква да бъдат прибрани всички.

- Като основни проблеми в изборния процес ръководителите на РГ "Избори" откроиха късното приемане на процедурни решения и правила от страна на ЦИК, например по отношение на декларацията по член 33 от ИК.

- Разкриването на секции с 40 заявления също е предизвикателство. Статистиката от изборите на 11 юли 2021 г. показва, че само 6% от общия брой избиратели са гласували в секции, в които броят на гласувалите е под 100 души.

Припомняме, досега гласуване по пощата не бе възможно. Обсъждаше се преди редовните избори на 4 април, но нито тогава, нито на предсрочния вот от 11 юли не стана възможно.