Ако се запази същата динамика на гласуването, както миналата седмица на изборите 2 в 1 би трябвало да очакваме, че на балотажа на втория тур на президентските избори ще гласуват малко повече от 2 500 000 избиратели.

Избирателната активност се очертава да е малко по-ниска, но и това е по-добре от най-песимистичните оценки на анализаторите.

На брифинг на ЦИК говорителят ѝ и заместник-председател Цветозар Томов посочи, че предвид натрупаната политическа умора може да се приеме задоволителна активност с цялата условност на едно такова определение.

С около 30% избирателна активност завърши балотажът
на живо

С около 30% избирателна активност завърши балотажът

Малко над 20% прескочи интересът към балотажа към 15 ч.

Томов добави, че се е случвало през годините, в последните часове на изборния ден активността на гражданите рязко да нарасне и дори може да се извият опашки пред избирателните секции и да се наложи удължаване на времето за гласуване. Такава особеност не е изключена, но досега на български избори никога не се е случвало в рамките на час да гласуват около 5 на 100 от избирателите.

ЦИК обаче не може да прогнозира какво ще се случи до края на деня.

Обявяването на окончателния резултат от втория тур на президентските избори зависи от предаването на протоколите от РИК, установяват се несъответствията и чак тогава ЦИК може да обяви резултата от балотажа. Колкото по-бързо се предадат книжата и протоколите, толкова по-рано ЦИК ще излезе с решението за обявяване на резултатите.

Към 16 часа общо за страната избирателната активност е 24.12% или приблизително 1 600 000 души, които са гласували до настоящия момент. Избирателната активност е малко по-ниска отколкото активността от преди една седмица.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в 23 МИР на София с малко над 30%.

На другия полюс е Кърджали, където са гласували малко над 12%. Интересно е дали ще се потвърди, че населението на големите градове е било по-активно, отколкото по-малките населени места.

15 машини не са започнали работа

15 машини не са започнали работа

В СИК в Бургаско и петте карти са изчезнали тази нощ

Росица Матева допълни, че машините, с които е преустановено гласуването, са вече 27, а от вчера 6. 5 броя жалби и 77 сигнала са постъпили в ЦИК. Над 25 сигнала били подадени за агитация от страна на Бойко Борисов след гласуването, но сигналът бил в хипотеза на отхвърляне след необходимото мнозинство от ЦИК, за да бъде взето конкретно решение.

Изборният ден протича спокойна в страната и извън страната.

Изборите са приключили в Източна Азия, като вече са пристигнали и първите протоколи от гласуването от Австралия, Нова Зеландия, Китай, Корея, Япония.