15 машини за гласуване днес не са стартирали работа тази сутрин при гласуването на балотажа на президентските избори. При едната - СИК не я е включила в захранването. След като е пристигнал техникът и е включил машината в контакта, тя е тръгнала, но това е станало, след като е било взето решение да се премине към хартиено гласуване. Затова и то е останало такова.

Това обявиха на първия брифинг за деня на Централната избирателна комисия. Предвидените брифинги са два - в 11 и в 18 часа.

От вчерашния ден 6 машини не са стартирали работа, информира говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

За другия случай в бургаския изборен район и петте карти са изчезнали, били са в помещенията и в куфара, но днес сутринта не са били открити. Там също гласуването е преминало към хартиени бюлетини.

ЦИК все още няма данни за избирателната активност.

С около 30% избирателна активност завърши балотажът
на живо

С около 30% избирателна активност завърши балотажът

Малко над 20% прескочи интересът към балотажа към 15 ч.

Общо 13 234 са избирателни секции в страната. 341 са подвижните избирателни секции. В болниците са образувани 181 секции. Толкова са и СИК-овете за карантинираните лица. 14 СИК са открити в затворите. Броят на секциите, в които ще се гласува в страната, са 9 399. С две машини са 1 981 секции, а извън страната има 208 секции с машини.

Към 10.30 са постъпили в ЦИК една жалба и 6 сигнала. Жалбата е оставена през уважение. Сигналите са за нарушения на избирателни права, обясни Матева.

Цветозар Томов добави, че избирателните секции работят нормално. В 4 секции в чужбина не пристигнали изборни документ. Има замени в състава на СИК, като основната причина е заболели хора. Всички секции в Европа би трябвало да са започнали работа.

Проблеми за избирателите няма да има, увери Томов.

Би трябвало да започнат да пристигат вече резултатите от изборите извън страната.

Протестиращи следят изборния туризъм от и към "Капитан Андреево"

Протестиращи следят изборния туризъм от и към "Капитан Андреево"

В района има засилено полицейско присъствие