Протестиращи с плакати "Не на изборния туризъм" блокираха пътния възел "Капитан Андреево" и движението към граничния пункт на влизане от Турция е спряно, съобщи БНР.

Около 50 души са на пътното платно на около километър и половина от пътния възел. Плакатите, които издигат гласят: "България гласува за президент, а не друга, чужда държава".

В района има засилено полицейско присъствие, като властите настояват да бъдат пропускани превозни средства с болни хора, деца и автомобили с бързо развалящи се стоки.

Веселин Илчев, който се представи като организатор на протеста, заяви, че не са свързани с нито една политическа партия и са се организирали в социалните мрежи. Протестиращите се заканват, че няма да позволят преминаването на нито една превозно средство и на хората, които са в тях, идващи от южната ни съседка, които биха могли да подадат гласа си днес за президент.

Движението за около час и половина остана блокирано, но полицията успя да го освободи. Протестиращите обаче остават около пътното платно и следят движението.

Вчера се стигна до напрежение между България и Турция на официално равнище заради операцията на Митниците и НАП на пункта на българо-турската граница и забавянето на преминаването на автобуси заради проверката. Нашите гранични власти обаче обявиха, че значителни количества контрабанда са били спрени при специализираната операция.

МВнР се въздържа от официален коментар по случая. Преди това вътрешният министър Бойко Рашков отрече операцията да е свързана с противодействие на купуването на гласове за изборите. 

36 автобуса, 6 тира, коли и преминаващи пешком проверени на "Капитан Андреево"

36 автобуса, 6 тира, коли и преминаващи пешком проверени на "Капитан Андреево"

Най-голямо количество безакцизни цигари открити във влекач с турска регистрация

Четири дни обаче след провеждане на изборите за народни представители и първия тур на президентските избори, в МВнР бе извикан турския посланик в България Айлин Секизкьок. Поводът са случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.