37 автобуса, 6 тежкотоварни автомобила с ремаркета и полуремаркета, 40 леки коли, както и на преминаващи пеша пътници се били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата. От ИА "Митници" съобщават, че данните са операцията вчера на ГКПП "Капитан Андреево".

Припомняме, че заради опашките, които се натрупаха вчера на границата, се създаде напрежение, тъй като подозренията са насочени към засиления трафик с гласуващи към България. Утре е балотажът на президентските избори. Появи се и информация, че Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверките. Информацията не бе официално потвърдена от МВнР. 

От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула, обозначени с лого и надпис на защитени търговски марки. Стоките са предимно текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти. Те са иззети с разписки. В хода на проверките, в багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле.

Голямо количество недекларирани безакцизни цигари са открити при проверка на влекач с турска регистрация. Иззети са недекларирани 929 200 къса цигари, 29 200 къса пурети и 18 000 къса пури без бандерол.

Конфискувани са и 750 кг месо, 140 кг хранителни продукти, включително и 70 кг млечни продукти, всички забранени за внос.

Митническите служители са съставили 7 акта, 12 разписки за задържани стоки по Закона за марките и географските означения и 32 разписки за иззети други стоки. Служителите на РД "Автомобилна администрация" са съставили 2 акта.

Специализираната полицейска операция е предприета от полицаи от РУ Свиленград, митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас, служители на НАП и РД "Автомобилна администрация". 

Вчера вътрешният министър Бойко Рашков отрече операцията да е свързана с противодействие на купуването на гласове за изборите. 

Четири дни обаче след провеждане на изборите за народни представители и първия тур на президентските избори, в МВнР бе извикан турския посланик в България Айлин Секизкьок. Поводът са случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.