С празни секции приключи изборният ден в Турция за балотажа за избор на президент на България, съобщи БНР.

Вторият тур на президентските избори беше в пълен контраст с първия вот, който беше 2 в 1 миналата неделя. Тогава имаше пик на активността за гласуване в Турция. Сега избирателната активност е три пъти по-ниска. Малко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в района на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция.

В 38-те секции в Истанбул са гласували 12 071 души според данните в края на изборния ден. Броят на далите своя вот в 35-те секции в Бурса е 9 595.

На 14 ноември, когато беше първият тур на президентските избори към този час гласувалите бяха над 55 хиляди души. В последните минути на изборния ден секциите в Авджълар бяха посетени от избран за депутат в ролята на наблюдател за изборни нарушения. Той не установи нарушения и беше единственият, който гласува в този момент.

В двете секции в Авджълар с общо 4 машини броят на гласувалите за деня беше общо под 600, преди седмица далите своя глас бяха над 1400 души. Заради ниската избирателна активност и тъй като вотът тази седмица е само за президент се очаква бързо отчитане на гласовете, не е ясно само колко време ще се чака потвърждение от ЦИК за закриване на секциите.

Прекалено високата избирателна активност и множеството нарушения в секционните избирателни комисии по време на първия тур в Турция повишиха напрежението между София и Анкара.

Припомняме, още преди изборите на 14 ноември 2021 г. от ВМРО предупредиха, че в Турция има клип, който призовава за гласуване за определена партия на българските избори.

В деня на вота бусове и коли извозваха гласоподаватели в Хосковски села. В Турция нашите сънародници бяха получили агитация по телефона.

Членовете на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Малко след това имаше протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме заяви, че от 34 депутати на движението 14 са избрани с гласове извън България.

След всичко това от ВМРО поискаха ЦИК да задължи секционните избирателни комисии да приемат само ръчно попълнени декларации пред тях на хората, които искат да гласуват.