"Това е победа на взаимното ни доверие, победа на разума и на единната ни вяра и желание за законност и справедливост, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме. Предстоят ни още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията. Аз съм оптимист."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в НДК след обявяването на победата му според екзитпола на балотажа за президентските избори на втори тур срещу проф. Анастас Герджиков.

Слоганът "С вас сме" остава мото на президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова. България издържа изпита по демокрация, не се подаде на опитите да се посее етническо разделение и мога да заявя, че разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, каза президентът.

Радев благодари на всички хора, които са гласували за него и Илияна Йотова, като поздрави проф. Анастас Герджиков и останалите кандидат-президенти за казаните идеи и приноса им в за президентските избори. Той благодари на Инициативния комитет, застанал зад него и Йотова, на партиите, които ги подкрепили и с които споделят общи идеи, каузи и цели.

Двата ИК спорят как се става премиер и президент в нарушение на Конституцията

Двата ИК спорят как се става премиер и президент в нарушение на Конституцията

Радев получи половин милион по-малко гласове от първото му избиране

Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избора, които ясно откроиха желанието на народа за промяна, за скъсване на корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се състояха, посочи Радев.

По думите му връщането на статуквото на бял кон не се състоя въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха с фалшиви новини, режисирани скандали и огромни усилия да отблъснат хората от изборите.

Радев изтъкна, че новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят. Всеки, който пренебрегне това, ще извърши политическо самоубийство, ще бъде отречено от хората, ако партиите тръгнат срещу волята на народа, предупреди той.

Радев загуби стотици хиляди гласове спрямо 2016 г., пресмята Костадин Костадинов

Радев загуби стотици хиляди гласове спрямо 2016 г., пресмята Костадин Костадинов

Президентът назначавал хора, предлагани от американското посолство

Румен Радев добави, че очакванията на обществото са за отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа кризата през зимните месеци, да осигури нуждаещите се и да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача и новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност, история и правата на нашите сънародници зад граница, подчерта Радев.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на хората, които са ги подкрепили с думите, че са граждани, а не поданици. "В личен план посвещавам победата на моя баща, който за съжаление не е сред живите, но той ме направи силното и смело момиче. В политически план посвещавам тази победа на един голям българин, който пръв ми се довери преди 5 години на Стефан Данаилов", завърши Йотова.

След президентската победа Румен Радев, Илияна Йотова и всички членове на Инициативния комитет се хванаха на Дунавското хоро, а бурни възгласи "Победа" огласиха НДК.