Втори прецедент в страната в преизбирането на президент последните години. Това каза Светлана Шаренкова от Инициативния комитет на Румен Радев пред бТВ. Тя определи кампанията му като честна, няма друг политик, който може да събере пълни площади. Това, което не притежава Анастас Герджиков, е властта - смята обаче Румяна Коларова, от ИК на Анастас Герджиков. Тя определи, че е нараснало нежеланието на хората да участват в изборите, както и се е увеличило напрежението между етническите общности в България, което с години е скрепявано.

Шаренкова смята, че част от победата на държавния глава е заради "вдигнатия юмрук срещу нарушаването на върховенството на закона". Коларова я обори с обратната теза, че не е приятно да се живее "в уникална страна, в която президентът и бъдещият премиер са нарушили Конституцията безнаказано".

Политолози: Поколенчески вот и европеизация на българската политика

Политолози: Поколенчески вот и европеизация на българската политика

Изборните резултати повтарят и съотношението на парламентарните сили

Нека в триумфален ваш стил - да наричаме нещата с истинските им имена, призова тя. Радев получи половин милион по-малко гласове от първото му избиране. Доверието му е запазено, настоя Шаренкова, но Румяна Коларова смята, че "колкото пъти и да го повтори - няма да е вярно".