Изборните резултати повтарят и съотношението на парламентарните сили - ГЕРБ и ДПС от едната страна, от другата страна - тези, които ще сформират коалиция. Това заяви политологът Даниел Смилов, който коментира пред бТВ.

България остава обаче парламентарна република, не Румен Радев ще управлява, се противопостави Смилов на мнението на политическият психолог Антоанета Христова.

Страната ще се управлява основно от 4 партии, всяка една от които е с решаващ глас. Най-интересно за Даниел Смилов е, че при ДПС вотът е разделен - и за Герджиков, и за Радев, въпреки силната позиция на ръководството на движението.

Румен Радев затвърди срещу Герджиков с над 66%

Румен Радев затвърди срещу Герджиков с над 66%

На балотажа за президентските избори

Боряна Димитрова, социолог, управител на "Алфа рисърч", коментира, че извън двамата основни кандидати всички останали са получили ниски проценти. Нямаше големи проценти за преразпределение, на предните избори имаше около 4000-5000 гласа за Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, сега на практика на втори тур, като се има предвид ниското участие на избирателите на ДПС, разпределението на партиите е като от първи тур, обясни тя. Една част от симпатизантите не са отишли до урните - тези на ПП, ГЕРБ са отишли в голяма степен до урните, по-малка мобилизацията на БСП и ниска на ИТН, ДПС и ДБ.

Политологът Татяна Буруджиева определи вота на Румен Радев като "протестен и поколенчески". Смилов смята, че в НС идва европеизация на българската политика. И двамата смятат, че идва ново поколение, което е прагматично, но неориентирано в политиката.

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

При 100% обработени протоколи...