Отнемането на лиценза на охранителната фирма "Делта гард" е твърде закъсняло действие от страна на Главна дирекция "Национална полиция", като ръководството на фирмата е имало обща дейност с бившия силов министър Младен Маринов, който е имал контакти с криминалния контингент. Това заяви в Кърджали вътрешният министър Бойко Рашков, цитиран от bTV.

Той обясни, че тази обща дейност се е развивала по времето, когато Маринов е бил служител на МВР, а главен секретар на ведомството е бил Бойко Борисов.

Рашков подчерта, че израстването на Борисов до министър-председател е съпътствало израстването на Маринов до министър на вътрешните работи.

"Има материали, говорещи красноречиво за връзки на този служител с лица от криминалния контингент, като Митьо Очите, с известните братя Маргини и доста други, което не е много лицеприятно както за този бивш министър, така и за самото МВР, което до момента не е разкрило данни в тази посока", отбеляза той.

По отношение на купуването на гласове вътрешният министър припомни, че на предходните избори са предупредили хиляди лица, за които са постъпили данни, че извършват действия по купуване на гласове. Той бе категоричен, че органите на МВР са си свършили работата по закон.

ГДБОП проверява свързан ли е Младен Маринов с "Делта гард"

ГДБОП проверява свързан ли е Младен Маринов с "Делта гард"

Проверката е разпоредена от Бойко Рашков по сигнал на АКФ

Рашков запита риторично защо ГЕРБ и ДПС, които са партиите с най-голям финансов ресурс и очевидно купуват гласове, са против действията на МВР.

Той посочи, че акциите срещу изборните брокери не спират. Само днес в Русе са открити левове, евро и злато за около 200 000 лева. За десетки хиляди са ударите на МВР и във Варненско и в Гурково. В Кърджали Рашков заяви, че решенията на местните ОДМВР и прокуратура "се вземат по внушения отвън" и с помощта на назначени от кметове комисии се дава възможност за вот с подвижна урна и хартиена бюлетина на множество лица без ТЕЛК. Рашков увери, че след проверката ще информира ЦИК.

Демерджиев иска да се разследват връзките на "Сиела Норма" с ГЕРБ

Демерджиев иска да се разследват връзките на "Сиела Норма" с ГЕРБ

Появата на допълнителни машини за гласуване целяла дискредитиране на изборите

По негови думи има особено поведение на прокуратурата по отношение на делата, започнати за купуване и продаване на гласове - според него прокуратурата не проявявала необходимата активност.

Относно казуса с машините за гласуване Рашков поясни, че е пътувал през деня и може да няма най-новата информация. Той обаче заяви, че към момента няма данни, че новооткритите машини може да бъдат използвани за изборни манипулации.

По закон устройствата за вота са под охрана в отделен склад и няма смесване с тези, които "Сиела Норма" е внесла допълнително за свои цели, обясни министърът и допълни, че МВР е провело разговор със собственика на фирмата по този въпрос.

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

ЦИК очаква реакция на МВР и ДАНС за машините, които никнат като гъби след дъжд

Създава се напрежение сред хората, което противоречи на логиката, според Томов