Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви пред bTV Асен Василев - съпредседателят на партия "Продължаваме промяната", спечелила парламентарния вот.

Той посочи, че още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори - всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС.

Василев обясни, че идеята е по всеки един от секторите, където е необходима реформа - енергетика, здравеопазване, образование - да се сформират работни групи от всички партии - ПП, БСП, ДБ, ИТН. По негови думи от ПП биха поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет в ролята им на експерти.

Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г., обясни Василев.

При 99.51% протоколи: Все по-убедителна победа за "Продължаваме промяната"

При 99.51% протоколи: Все по-убедителна победа за "Продължаваме промяната"

ГЕРБ остават втори, ДПС трайно се задържа на трето място

Той е на мнение, че, за да има устойчиво управление, е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Според него няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството.

Василев заяви, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат "Продължаваме промяната" да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

Той не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той - за финансов министър.

ПП не са разбили политическата система, а са запълнили ниша

ПП не са разбили политическата система, а са запълнили ниша

Кампанията на ГЕРБ е била агресивна

Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори, ще се вземат тези решения, уточни съпредседателят на ПП. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер, подчерта Василев.

Относно растящата инфлация той отбеляза, че няма как България да се справи бързо с проблема. Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна - може да е процент нагоре или надолу, поясни той.