Резултатите от изборите не са изненада, те са очаквани от гледна точка на динамиката на политическите процеси. Айнщайн го е казал - когато правиш всеки път една и съща глупост, не можеш да очакваш друг резултат. Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски.

Според него ПП не са разбили политическата система, а са запълнили ниша, "след като новите не успяха да стартират новия политически цикъл".

"ПП печелят със същия резултат като ИТН през юли. Ще имаме друг тип играч, около който ще се завърти отговорността по съставяне на работещ кабинет, горе-долу със същата тежест като представителство, но различен по характер. Тук можем да очакваме по-различни резултати в процеса по съставяне на правителство... Целият този проект беше структуриран така, че да отговори на конкретната ситуация. Скептичен съм по отношение на дългосрочното му развитие".

90% от гласувалите за ГЕРБ повторили вота си от юли

90% от гласувалите за ГЕРБ повторили вота си от юли

ПП "открадна" най-много избиратели на ИТН и ДБ

По думите на политолога кампанията на ГЕРБ е била агресивна, арогантна и изцяло прицелена в спиране на ерозионните процеси вътре в партията.

БСП нямат път нагоре според Делийски, но в случая могат да изиграят конструктивна роля, "защото съставянето на следващия кабинет би трябвало да се фокусира около реализирането на няколко антикризисни цели - бюджет, например".

По темата за президентските избори политологът заяви, че Румен Радев ще има на втория тур срещу себе си около 1 млн. гласа заради оформилия се политически блок ГЕРБ - ДПС, които ще бъдат мотивирани да мобилизират избирателите си. Широката партийна подкрепа зад Радев и Йотова е факт за разлика от Герджиков. Въпросителните са дали партиите, които застанаха зад него, ще успеят да мобилизират избирателите си за гласуването на втори тур.

„Продължаваме промяната“ продължават промяната?

„Продължаваме промяната“ продължават промяната?

"Възраждане" прехвърлят бариерата от 4% за влизане в НС