Новият вариант на COVID-19, открит в Африка, не бива да предизвиква паника, защото не се знае точно за какво става въпрос. Нека да изчакаме спокойно и без излишна паника. За това призова проф. Радостина Александрова пред БНТ.

По думите ѝ вирусът продължава да се променя. Засега е много рано да се каже какъв е този вариант, но е факт, че мутациите са в шипчето, които му позволяват да избяга от имунния отговор, но може и да не се свърже с клетката. Не е изключено новият вариант да е възникнал в човек с нисък имунен дефицит или болен от ХИВ. Задържайки се дълго в него, е успял да развие такива мутации.

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Той има огромен брой мутации

Прилагането на ваксината трябва да продължи широко и да спазваме мерките. Трябва да попречим на вируса да се разпространява, настоя Александрова.

Тя посочи, че COVID-19 хлопа на всяка врата, за да се види къде ще му бъде отворено. Има светлина в тунела с ваксинацията, каза проф. Александрова като даде пример държавите с високо ваксинално покритие. Проф. Александрова предупреди, че ще има много нови варианти на вируса, но някои се разпространяват буквално в шепа хора.

В момента се разработват нови ваксини, разработва се и ваксина под формата на хапче, но проблемът ни е тук и сега и не бива да се отлага ваксинацията с изчакването на по-добра или следваща. Има нежелани странични реакции, те се случват много рядко и са свързани със спецификата на самия вирус, обясни Александрова.

Вирусът отвори кутията на Пандора, но надеждата остава в науката, каза още тя.

2370 нови случая на коронавирус, 113 души починаха

2370 нови случая на коронавирус, 113 души починаха

Активните случаи в страната са 105 178...