Нов, по-устойчив и опасен вариант на коронавируса е регистриран в ЮАР - той се обозначава като С.1.2, съобщи южноафриканското издание EWN.

Мутацията е установена от изследователи от Националния институт за инфекциозни заболявания на страната и Платформата за изследване, иновации и секвениране в провинция Куазулу-Натал.

Департаментът по здравеопазване на ЮАР вече е предупредил Световната здравна организация за новия вариант. В страната малко над 13% от възрастното население са напълно ваксинирани.

Откриха антитяло, което предпазва от всички щамове на коронавируса

Откриха антитяло, което предпазва от всички щамове на коронавируса

Откритието на учени в САЩ

Новата мутация е установена за първи път в провинциите Мпумаланга и Хаутенг през месец май. Месец по-късно е засечена и в провинциите Куазулу-Натал и Лимпопо.

До 13 август вариантът C.1.2 вече е циркулирал в 7 от 9-те провинции на ЮАР.

На този етап делът му в общия брой на изследваните проби все още е много нисък, съобщи заместник-директорът на Департамента по здравеопазване Анбан Пили. Същевременно количеството на секвенираните геноми на С.1.2 в Южна Африка се увеличава с всеки месец - същият процес се наблюдаваше в началото на разпространението на вариантите Бета и Делта. През месец май делът на C.1.2 е 0.2% от всички секвенирани геноми. През юни той е нараснал на 1.6%, а през юли вече и 2%.

Изследователите предполагат, че новият вариант е по-агресивен и може да се окаже устойчив към ваксините.

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Covid вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

Степента на тежко заболяване в региони с ниски ваксинации ще натовари здравните системи