Учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ) са открили антитяло, което може да неутрализира всички известни мутации на коронавируса. Изследването е публикувано на официалния сайт на университета.

Авторите на работата са изследвали 43 проби и са проанализирали, доколко те предотвратяват заразяване с оригиналния вариант на SARS-CoV-2 в блюдо на Петри. След това девет от най-мощните неутрализиращи частици са били тествани при гризачи, след което са били избрани най-ефективните.

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Последните проучвания показват, че лекарството е овладяло симптомите, когато се приема като превантивно лечение

Оказало се, че SARS2-38 може да се бори с често срещаните варианти на коронавируса - "алфа", "бета", "гама", "делта", "каппа", "йота", - както и с редки мутации. По думите на учените SARS2-38 се свързва с частта от шиповия протеин на вируса, която остава непроменена. Сред уникалните свойства на идентифицираното антитяло е висока неутрализираща способност при ниски концентрации, както и въздействие върху всички варианти на причинителя на заразяването.

Тъй като съществува риск от появата на нови мутации в бъдеще, са необходими ефективни неутрализиращи антитела, които могат да поддържат имунитета на организма както самостоятелно, така и в комбинация с терапия, заключиха изследователите.

Вкарваме терапия с моноклонални антитела, планът за ваксинация - провал

Вкарваме терапия с моноклонални антитела, планът за ваксинация - провал

До септември ще прилагаме три вида терапии за лечение на коронавирус