Терапия с моноклонални антитела ще бъде одобрена в България. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването зам.-министърът Димитър Петров по време на представянето на Национален план за борба с коронавируса.

По думите му това е специфична терапия, която се прилага до 7-8 ден от заболяването, специално обаче само за две групи хора - такива, които има подтиснат имунитет, и при хора, които не могат да бъдат ваксинирани. Очаква се до септември да бъдат регистрирани трите вида терапии. Договорената цена е извън 50% от тази на ЕК, поясни той.

За подкрепа на болничната помощ се предвиждат и нови доставки на ремдесивир, както и създаване на резерв от най-необходими медикаменти, за които при вълна от коронавирус се получава дефицит, като например хепарини, ниско молекулни, кортикостероиди и основни антибиотици.

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

Планът при следваща COVID вълна - 4-степенна цветова скала и по области

В момента страната ни се намира в зелената зона

МЗ ще проведе процедура, няма да се купуват хаотично и ще се търсят лекарства с по-дълъг срок на годност. Зам.-министърът съобщи, че в момента в страната има хидроксихлорин в огромни количества, чийто срок изтича 2021-2022 г. и няма как да се използва.

В МЗ служебният здравен министър Стойчо Кацаров призна за провал на Плана за ваксинация, изготвен от правителството на премиера Бойко Борисов. По думите му той никога не е изпълняван, през четирите фази не са ваксинирани хората в тях - учители, лекари и друг. В момента поради изобилието на ваксини не се налага план, има достатъчно ваксини. В рамките на месец могат да се ваксинират два пъти повече хора отколкото досега, каза Кацаров.

Разформироваха и щаба за ваксинация

Разформироваха и щаба за ваксинация

Създава се консултативен съвет по ваксини