Разформироваха и щаба за ваксинация, съобщават от Министерски съвет.

Прието е решение за приемане на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19.

С проекта се предлага да се преустанови дейността на Националния ваксинационен щаб и да се приеме Национален план за ваксиниране срещу коронавируса.

Разпоредба от Закона за администрацията дава възможност на министъра, при необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност, да създава съвети като експертни консултативни звена.

С оглед на това, за подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната, се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза, който да подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите.

Стойчо Кацаров: Ключът към свободата е във ваксинирането

Стойчо Кацаров: Ключът към свободата е във ваксинирането

Може да има COVID вълна и през лятото

Припомняме, че Националният оперативен щаб беше разформирован на 15 април, още в първите дни на новото Народното събрание, в което мнозинство за правителство ГЕРБ не успяха да съберат. Имаше изказани очаквания да бъде сформиран нов такъв оперативен щаб, но служебният министър Стойчо Кацаров не го направи.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година и бе оглавен от директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски. Основни лица в него бяха и главният здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на НЦЗПБ Тодор Кантарджиев, който наскоро бе пенсиониран.

Националният ваксинационен щаб се ръководеше от Красимир Гигов, но друг по-известен негов член бе единствено директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.